Първи ТЕЛК в Благоевград не работи заради отсъствие на председателката д-р Е. Дюлгерова

Пациенти с насрочен преглед в Първи ТЕЛК – Благоевград вчера са били връщани, тъй като лекарската комисия не работи. Затова сигнализира в редакцията на „Струма“ читателка, която е с 60% инвалидност.

„Прегледът ми беше насрочен за днес, правих си изследвания при лекари специалисти, но днес, когато отидох за явяване пред комисията, останах неприятно изненадана, тъй като Първи ТЕЛК не работи. Служителка ми даде друга дата за месец октомври. През това време обаче аз няма да получавам инвалидната си пенсия, тъй като експертното решение няма да е валидно, поради изтеклия срок, а това е единственият ми доход. Как ще живея без средства 4 месеца?”, попита благоевградчанката и добави, че тя не е единствената потърпевша, тъй като са върнати и хора, дошли от региона.

Репортерска проверка на място установи, че кабинетът на Първи ТЕЛК, намиращ се на втория етаж в сградата на поликлиниката в Благоевград, действително е затворен, а на гишето липсваше уведомление или предупредителна бележка, че няма да работи. Кабинетът на Втори състав на ТЕЛК на третия етаж беше отворен. Пред него чакаше само една жена.

„Още през април получих писмо, подписано от д-р Кашукеев, да дойда днес на преглед. Имам проблем с краката, смениха ми тазобедрена става, донесла съм медицинските докуументи, но изглежда съм объркала часа“, каза 72-годишната Елена Гошева от с. Покровник, която се сблъсква за първи път със системата на ТЕЛК. Медицинската сестра заяви, че Втори ТЕЛК работи без прекъсване и при тях няма проблем при обслужването на гражданите.

Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев обясни, че първи състав на ТЕЛК не работи заради отпуск на председателя д-р Елена Дюлгерова.

„Колежката често боледува и комисията няма да работи известно време. Пациентите ще бъдат информирани и предупредени“, каза д-р Митев. Отпускът на д-р Дюлгерова ще е продължителен, тя ще отсъства близо 2 месеца и ще се върне на работа в края на август”, научи още „Струма“.

Какво ще се случи с лицата, които подлежат на освидетелстване или преосвидетелстване от Първи ТЕЛК? Отговорът е ясен – ще останат без валидни експертни решения и ще бъдат лишени от инвалидни пенсии. И то най-малко за няколко месеца, докато не бъдат прегледани отново, след което, ако получат решение за намалена трудоспособност, инвалидните им пенсии ще бъдат изплатени със задна дата. Този проблем касае голяма група хора, още повече че на 30 юни отпада валидността на решенията на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, чийто срок изтече до 31.03.2022 г. , но след това бе удължен служебно с 3 месеца. По същия начин бе удължен служебно и срокът на издадените направления за включване в механизма за лична помощ, както и изготвените индивидуални оценки. По време на двегодишната ковидна пандемия прегледи на пациенти с увреждания в Първи и Втори състав на ТЕЛК не се правиха, а експертните решения се определяха на база на медицинските документи. Проблемът в благоевградската болница, който е характерен и за болшинството лечебни заведения, е кадровият.

„Лекарите, които работят в двете експертни комисии, са пенсионери, и трудно се намират заместници”, заяви зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.

Преди 10 дни хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерството на здравеопазването. Те настояваха за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК, да се сведат до минимум сроковете за обжалване пред НЕЛК, както и за достъп до методи, медикаменти и терапии, и планиране на доставките на лекарствата според необходимостта на пациентите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене