Селата в подножието на Беласица – непозната дестинация

Малко познати, но набиращи турстически интерес за лятото, са дестинациите в подгорските села на община Петрич.

Богат и разнообразен арсенал от природни и културно-исторически забележителности предлага най-голямото населено място в Подгорието – Коларово.

Историята за името на селото е свързана с пътя към билото на Беласица и прохода Демир Капия – „Желязна врата“. Коларският път през планината дава названието на селото в подножието – Коларево, днес Коларово.

Всеки любител на планинския и селския туризъм може да намери място за почивка и релакс. В Коларово има къща за гости и хотелски комплекси. Местните самодейци приготвят за туристите, проявили кулинарен интерес, уникални автентични ястия по стари рецепти, запазени и предавани от поколение на поколение. Това споделя кметът на Коларово Величка Спасова, като представя все още малко познатите забележителностите в подгорските села. Сред тях е крепостта Чуката – археологически обект, за който се предполага, че съществува от времето на тракийската епоха.

По традицията жителите на Коларово се качват на едноименната местност на втория ден на Великден за надборване с яйца и веселие.

„Непосредствената близост до вековните кестенови гори в Беласица и изградените екопътеки към живописните водопади ще грабнат вниманието на туристите“, отбелязва кметът Величкова.

И ако разходките сред природата са страст, то предложението е за тематичния маршрут по екопътека „Тайните на водата“.

Началото ѝ е в центъра на село Коларово, а достигналите до края ѝ ще видят уникална и запомняща се гледка – най-високият водопад в планина Беласица „Срамежливеца“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене