Дейвид Арабаджиев откри работна среща за борба с трафика на хора

Местната комисия за борба с трафик на хора (МКБТХ) в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора при МС, Международна организация по миграция и Община Благоевград реализираха обучение за здравни, образователни и трудови медиатори от област Благоевград.

То бе открито от секретаря на Община Благоевград и председател на МКБТХ Дейвид Арабаджиев. „Трафикът на хора е престъпление, което не бива да има място в днешното общество. То разрушава живота на хората, като ги лишава от достойнство, свобода и основни права. Носи големи печалби за извършителите и води до огромни човешки, социални и икономически загуби“, каза по време на срещата секретарят. Той направи и кратък ситуационен анализ на престъплението в България.

Теодора Николова и Явор Лилов от Международна организация по миграция очертаха връзката между трудовата миграция и трафика на хора.
Секретарят на МКБТХ Любка Костадинова насочи вниманието на аудиторията върху видовете експлоатация с примери от практиката.

Темата на събитието „Трафик на хора: причини, идентификация и закрила на жертвите“ е част от проект „Повишаване осведомеността на местните общности в области със значително присъствие на ромско население по въпросите, свързани с убежище и миграция“, финансиран в рамките на Норвежкия финансов механизъм и изпълняван от Международна организация по миграция.
Проектът насърчава повишаване на информираността на ромското население в областта на законодателството, регулиращо въпросите на убежището и миграцията, както и за риска от злоупотреба и експлоатация в България, Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене