Еньовден в Разлог

Еньовден в Разлог ще отбележат деца и младежи. Участниците в лятната академия в Историческия музея ще потеглят на еднодневна екскурзия до открития археологически обект „Писаната църква“, който се намира в местността „Бетоловото“ край Разлог. Ръководител на събитието е директорът на музея Христина Манова, която заедно с партньори ще разкаже на децата за интересни факти около археологическото и историческо минало на обект „Писаната църква“, ще берат цветя и плетат венци.

В ПГ по МСС в Разлог също ще започне празник, посветен на Еньовден. Под надслов „Еньовден – среща на магия, мистика и природа“ вратите на училището ще бъдат отворени за всички, които искат да се включат в празничното събитие. Учители и възпитаници на училището ще покажат знания и умения за растенията и флората, за билките и ползването им. Ще има и много цветни моменти посветени на празника, а участие могат да вземат жители и гости на Разлог.

И тъй като местните хора се славят с това, че почитат празници и обичаи с интересни традиционни за този край обреди, още в ранни зори ще се съберат, преди изгрев слънце, за да се потопят в първата утринна роса, да наберат билки невидяни още от слънцето и да изплетат венци за здраве и благословение

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене