КНСБ свика протест, иска 760 лв. минимална заплата

Граждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на протест, организиран от КНСБ. Плакатите им са с надписи „С тези пари не може да се живее в България“, „Инфлацията расте – доходите не“ и „Справедлива и адекватна минимална заплата“. Протестната акция е с искане за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на 760 лева.

Пред журналисти главният икономист на КНСБ Любослав Костов заяви, че от 24 години в България не е имало толкова висока инфлация. От синдиката посочват, че за последната една година цените на стоките от потребителската кошница са се увеличили от 72,36 лв. на 104,62 лв.

Сред исканията на протестиращите е и ръст на работните заплати на работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на „работещите на терен“ – с 20 на сто. От конфедерацията посочват, че инфлацията е обезценила труда на хиляди работещи. Тяхната лична инфлация е два-три пъти по-голяма от средната, която дава Националният статистически институт. За последните 12 месеца не получиха нито едно левче, добави Костов. По думите му пари има, а приходите са подценени.

Третото искане на КНСБ е за по-висока подкрепа за семействата с деца – предлага се увеличение на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 000 лв. за семейство с две деца.

Според главния икономист на КНСБ парите за увеличаване на заплатите ще дойдат през повишаването на приходите, през неизпълнението на капиталовата програма. Хората в средната класа и с ниски доходи понасят най-голямата тежест от тази криза, те най много обедняват, коментира Костов. Той заяви, че протестната акция на синдиката ще продължи, докато не бъдат приети исканията им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене