Как световните агенции коментираха вота на недоверие срещу кабинета „Петков”

Правителството на българския премиер Кирил Петков падна при вот на недоверие, съобщават световните агенции.

Това ще хвърли страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация, отбелязва Ройтерс.

Допълва се, че до приетия със 123 срещу 116 гласа вот се е стигнало, след като управляващата коалиция е загубила мнозинството си заради спорове около бюджетните харчове и въпроса дали България трябва да разблокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Петков, 42-годишен харвардски възпитаник, който обеща да се бори с корупцията, зае твърда проевропейска и пронатовска позиция, след като Русия нахлу в Украйна – необичайно становище за страна с традиционно приятелско отношение към Москва, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира мнението на анализатори, които предвиждат, че при едно ново правителство българската политика към Русия ще е по-неутрална. Ройтерс акцентира на думите на Кирил Петков, че „този вот е една малка стъпка от много дълъг път“.

Сега страната е изправена пред възможни четвърти от април 2021 г. парламентарни избори, което застрашава милионите евро от европейските фондове за възстановяване и намеренията ѝ до 2024 г. да въведе еврото. Политическият блокаж може също така да попречи на усилията на България да си осигури устойчиви доставки на природен газ, след като заради отказа на София да плаща в рубли Москва прекъсна доставките на синьо гориво за страната, която е почти напълно зависима от руския газ, отбелязва Ройтерс.

Асошиейтед прес посочва, че загубеният вот на недоверие от коалиционното правителство на центристкия премиер Петков може да се отрази на разширяването на ЕС, като забави още повече усилията на балканските страни за влизане в съюза.

АП допълва, че България е блокирала кандидатурата за членство на Северна Македония, а с нея и тази на Албания, и отбелязва, че днешният вот може да доведе до засилване на руското влияние в региона.

Политически вълнения в България, правителството падна, така започва информацията си от София Франс прес и добави, че вотът на недоверие е бил гласуван на фона на разногласия, засилени от войната в Украйна.

Агенцията посочва, че сега България, най-бедната държава в ЕС, е изправена пред риска от спирала на нови избори, след като българите вече преживяха три последователни вота през миналата година – до сензационното влизане в политиката на проевропейския либерал Кирил Петков, решен да изчисти корупцията след десетилетно управление на противоречивия Бойко Борисов.

Премиерът Петков дойде на власт с надеждата да „преобрази България в нормална, успешна, освободена от мафия европейска държава, но войната в Украйна наруши дневния му ред. Инициираната от Петков стратегия за сближаване с Република Северна Македония не беше по вкуса на всички в правителството, отбелязва АФП.

В информацията си за днешното гласуване на вота на недоверие ТАСС отбелязва, че в изказването си пред депутатите Петков е обвинил за провала на правителството лидерите на опозиционните партии и руския посланик. Агенцията посочва, че е потърсила за коментар руското посолство в София. То е  отбелязало във връзка със споменаването на името на посланика в изказването на Петков, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на българската политика. „Руското посолство не коментира вътрешните работи на българската политика и личното мнение на премиера“, казаха оттам, съобщи ТАСС.

https://www.vbox7.com/play:d89ddbeec7

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене