Горещо проучване показа мнението на българите за предсрочен вот, РСМ и войната

По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, сочи барометърът

41,3% от българите по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори, а 26,5% са на обратното мнение.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи, съобщава bTV.

По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

Членството на Северна Македония в ЕС

62,8% от българите смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно.

Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси, отчитат социолозите.

Антикорупционната политика

Ниска е осведомеността по тази основна тема. По идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%.

Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

Войната в Украйна

По голямата външнополитическа тема – войната в Украйна, структурна промяна в мненията у нас няма.

58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене