Проф. Рачев с прогноза за лятото: Кога ще е подходящо за море

„Очаква се лятото у нас да е нормално, малко по-топло и може би с малко по-сухо време„, каза климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той отбеляза, че преди няколко дни над България премина бавноподвижен средиземноморски циклонкойто „спаси“ страната ни от суша. В над половината от територията на обработваемата земя у нас беше изчерпана почвената влага, а тя е необходима за есенните култури, за царевицата и слънчогледа. България произвежда почти 10-11 милиона тона зърно и изнася около 4 милиона тона пшеница, както и повече от един милион и половина тона слънчогледово семе във вид на слънчогледови семки и на нерафинирано олио. Този циклон, който премина над страната ни, „наля в бюджета на фермерите може би около 3 милиарда лева“, коментира проф. Рачев в интервю за БТА.

До края на юни времето у нас ще е хубаво, между 3 и 5 юли се окачват температури до 40 градуса.

Очаква ни хубаво време до края на юни в България. Ще е топло, със следобедни превалявания, но не толкова чести, колкото бяха досега. Температурите в София ще достигнат и надминат 30-31 градуса, а в Горнотракийската низина, в Дунавската равнина и покрай Дунава температурите ще бъдат около 35 градуса, а понякога може да са и малко по-високи – 36-37 градуса. Тези температури се очаква да са във Видин, Лом, Русе, Плевен, но могат да достигнат и до 40 градуса, защото има такива индикации за началото на юли – в периода между 3 и 5 юли, каза климатологът.

Проф. Георги Рачев отбеляза обаче, че са трудни по-дългосрочните прогнози, за които се изисква по-голяма точност.

В понеделник в 12 часа и 13 минути настъпва астрономическото лято и слънцето „ще кулминира“ точно над тропика на рака. Всички специалисти, които говорят за дългосрочни прогнози за лятото, „гледат“ два големи модела. Единият модел е на Европейския център за средносрочни прогнози, а другият е американският модел на Националната агенция за изследване на атмосферата и океаните, каза проф. Георги Рачев.

Той обясни, че „двата модела се обединяват, че лятото в България – за юли и август, ще бъде малко по-топло от нормалното„. „Като американците са по-умерени, с около половин градус, докато европейският модел дава за Балканския полуостров вместо 1 градус, един и половина градуса по-топло време. Разликата между двата големи модела е, че американският модел е по-обран по отношение на валежите и се говори за нормални валежи. А може би на половината от територията на България август е с минимум на валежните количества и те за по-голямата част от равнинната територия на страната са между 30 и 40 литра на квадратен метър. В някои райони са и по-малки“, поясни климатологът.
Европейският модел „дава“ доста по-сухо време, с по-голямо засушаване, особено през август, като валежите за различните райони от Балканския полуостров, и в България, ще бъдат с около 15-20 процента по-малки от средните климатични норми, каза проф. Рачев.

„Вътре в самото лято, като сезон, ще има и малко гръмотевици, но високата атмосфера вече се затопля и няма да има такива крайни изяви на времето, като през май и юни. Гръмотевичните бури ще са по-слаби, ще има гръмотевици и валежи, но те ще бъдат значително по-малко в сравнение с юни и особено с май. Ще намалеят и градушките, които са най-чести през май и юни у нас, но да не забравяме и голямата градушка, която беше в София на 8 юли 2014 г. Тогава пострадаха, по официални данни, 60 000 – 70 000 автомобила“, припомни климатологът.

По морето и особено по южното ни Черноморие, и в Южна България, август е месецът на засушаването, с минимум валежи, с ясно, хубаво и слънчево време. Много рядко, веднъж на 20 години, август е „отвратителен“ – с повече валежи и с по-хладно време. От 2000 г. студен и дъждовен август не сме имали, коментира проф. Георги Рачев.
Той препоръча на туристите да не забравят и септември, като подходящ за морска почивка, който по всички показатели, повече от 25 години, практически се доближава до летен месец. Сега туристическият сезон по нашето Черноморие продължава до 22 септември или до 1 октомври, особено за хората с различни заболявания, които не трябва да се излагат на слънце при високите температури, каза проф. Рачев.

Климатологът обобщи, че в България, по принцип, най-високи са температурите през юли, тъй като „слънцето е много високо, а земята е суха„. Високи са също и температурите през август у нас.

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене