8 общински съветници поискаха оставката на председателя на ОбС – Петрич заради стила на работа

Група общински съветници поискаха оставката на председателя на ОбС – Петрич Георги Тренчев заради несъгласие с начина му на работа. Това обявиха вчера 8 общински съветници от различни политически партии – БСП, ВМРО, ИТН, Нова алтернатива, на пресконференция, провела се вчера в служебния кабинет на председателя Георги Тренчев и в негово присъствие. Всеки от тях мотивира искането за оставка, дадени бяха и конкретни примери. Илиан Ушев заяви, че се забелязвала тенденция на обезличаване на ОбС – Петрич, като основната заслуга за това била на председателя. По думите му той не изпълнявал задълженията си по правилник, правил спънки на съветниците, които нямали дори зала, в която да заседават в комисиите, и ползвали председателския кабинет. Йорданка Атанасова от БСП се оплака, че общинските съветници не били уведомени за посещението в Петрич на президента Румен Радев и на спортния министър Радостин Василев. Тя добави, че цената на водата била увеличена от общинското дружество ВиК без „санкцията“ на общинските съветници. Димитър Капитанов допълни, че най- вероятно има основание за промяна в цената на водата, най-малкото заради повишената цена на тока. „Това трябва да стане законно, чрез Общинския съвет. А не едностранно и с еднолично решение”, категоричен е Капитанов, който преди 1 г. бе избран за зам. председател на ОбС – Петрич.

„Общинският председател Георги Тренчев е хубаво момче, но амортизиран. Първоначално работихме добре, но в последно време се нагнетява обстановката”, каза Капитанов, който засегна и темата за родното му село Коларово, в което главната улица не била ремонтирана от 12 г. Той атакува разпределението на социалните помощи, като посочи, че на последната общинска сесия, на която той не присъствал по обективни причини, в списъка били включени имената на двама покойници. Капитанов изрази недоволство, че за кметски наместници били назначени пенсионери, пенсионирана лекарка била управител и на общинско дружество „Медицински център” ЕООД.

Недоволство от организацията на работата в ОбС – Петрич изрази и съветникът от ВМРО Велик Гогов, според когото има информационно затъмнение за заседанията на комисиите, за което отворност носил председателят Георги Тренчев. „Председателят на ОбС – Петрич е виновен на 99,9% за разпределението на общинските средства, за дупките по улиците и неокосените градинки“, заключи Илиан Ушев. На въпрос на репортер на „Струма“ дали изразеното искане за оставка на председателя Георги Тренчев ще бъде материализирано в конкретно предложение Илиан Ушев заяви, че засега няма отговор. „Искането ни беше импулсивно. Аз многократно съм отправял критики към председателя, включително и на последната общинска сесия. Аз самият нямам претенции да съм председател“, каза Илиан Ушев. Двамата покойници, които са били в списъка за социални помощи, са от село Самуилово. „Проблемът е, че информацията не се проверява. Близките на възрастни мъж и жена от селото, които бяха с ТЕЛК и болни на легло, са подали молби за отпускане на помощ миналата година. Те обаче са починали тази година и никой не си е направил труда да актуализира списъка с нуждаещите се”, заяви кметът на с. Самуилово Кирил Стоянов.

За коментар потърсихме председателя на ОбС – Георги Тренчев, който заяви следното: „ Днес бях уведомен от Димитър Капитанов, че ще дадат пресконференция в стаята, която е на Общинския съвет. Странно ми е, че общински съветник с 30 години политически опит като него не знае, че цената на водата се определя от КЕВР. Още през 2016 г. има предложение за цената на водата, направено от същия Илиан Ушев в качеството му на управител на общинското дружество ВиК, което е залегнало в бизнес плана. То е съгласувано с ОбС – Петрич и одобрено от КЕВР. Затова днес им казах: „Четете, колеги!”. По отношение на социалните помощи, които са между 100-200 лв., молбите се разглеждат от колегите в комисия. Това стана възможно, след като бе приет общинският бюджет през април. Никой не ни уведомява дали има починали лица. Това се засича при изплащането, което става срещу лична карта в общинска администрация. Парите не могат да се вземат от друг човек.

Нямаше нито една истина на пресконференцията. Всичко беше подчинено на политическия пиар. На масата стояха трима кандидати за кметове – Капитанов, Ушев и Гогов. Не се притеснявам, че ми искат оставката. Ушев ми я иска на всяка сесия и като ме срещне на пазара. Защо той не каже, че блокира приемането на инвестиционно предложение като напуска заседанието? Нека съберат 11 подписа от общински съветници, което е 1/3 от общия брой 33 съветници, и внесат искането за моята оставка, както е по правилник. Иначе другото е несериозно и го приемам като загрявка за избори”, заяви Георги Тренчев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене