Проф. Константинов разкри какво са решили американците за правителството на Кирчовците

Обзалагам се 10:1, че този парламент не може да излъчи нов кабинет, посочи той

Проф. Михаил Константинов е председател на СД на „Информационно обслужване“ АД до април 2021г. Той е доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Бил е заместник-ректор на УАСГ от 1999г. до 2003г. Почетен гост и лектор е в университети в Англия, Германия и Франция, съветник на на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, сътрудник на Международната фондация за избирателни системи.

Ето какво каза той пред Tribune.bg.

– Проф. Константинов, казахте преди време, че у нас ще има избори, ако американците ни разрешат?

– Американците вече вдигнаха ръце от Кирчовците и са ни разрешили.

– Да, Вие поставихте три условия, а другите две бяха народът да разбере колко е несъстоятелно управлението, а опозицията да се убеди, че може да вземе властта?

– Точно така. Аз мисля, че и двете са изпълнени, а американците разбраха, че трупат негативи със своите протежета, така че предполагам вече са заложили на „следващия кон“, но не мога да кажа кое е той.

– Кога смятате, че ще се проведат едни предсрочните избори у нас?

– Смятам, че е напълно реално на 25 септември.

– А ще успее ли този парламент да отвори Изборния кодекс, за да върне хартиената бюлетина за вота?

– Според мен това е наложително. Още повече това е съвсем лесна поправка – връща се положението, което беше до април миналата година.

– Няма да е проблем за депутатите?

– Никакъв проблем, връщаме старото положение и махаме новите текстове, които ни ги набутаха предишните миналата година и се връщаме на положението хората да могат да избират как да гласуват. С едно малко допълнение, трябва да я махнат тази глупост комисиите да събират числа. Оказа се, че те могат да събират числа.

– Това беше един от проблемите?!

– Членовете на СИК не могат да събират двуцифрени числа. Това е късната констатация, която направихме тогава. Те трябва да събират двуцифрени числа и правят много грешки. Комисиите трябва само да преброят бюлетините от хартиеното гласуване и да вземат машинния протокол, който машината е изплюла, да вземат флашката, на която машината ще запише резултатите и да сложат в една торба разписките за една евентуална проверка.

– А тези кодове на машините, които породиха много въпроси – защо се дават на външни лица, а те дали са минали проверка за надежност?

– На този етап този въпрос не мога да го коментирам, нито пък имаме време там да оправим нещата. Поначало е недопустимо една от най-важните държавни дейности да се аутсорсва на лица с неясен произход и неясни мотиви. Не казвам, че тези лица са напревили непременно нещо лошо, но не може държавата да аутсорсва тази своя фундаментална дейност по организация на изборите и преброяване на изборните резултати.

– Има ли математическа възможност да се избере нов кабинет в рамките на този парламент, защото политиците казват – математиката реши?

– Както обичам да казвам, възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. Но, ако аз трябва да се обзаложа, се обзалагам 10:1, че този парламент не може да излъчи нов кабинет. Досега един парламент е излъчвал повече от един кабинет един единствен път в най-новата българска история. Това стана в последния ден на 1992г., когато 36-то НС излъчи кабинета на г-н Любен Беров. Друг случай такъв нямаме. Така че, теоритично е възможно, но както ви казах, залагам 10 лв. към един лев, че това няма да се случи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене