Изложба за Николай Вранчев откриха в Смолян

Регионална библиотека в Смолян откри изложба посветена на 140 години от рождението на своя патрон Николай Вранчев и 18 юни – Празник на обединения град Смолян.
В 12 табла са подредени биографични бележки, снимки, документи и книги, които представят живота и творческата дейност на патрона на библиотеката.

Експозицията е дело на отдел „Справочно-библиографски и Краезнание” и за изготвянето й са използвани материали, съхраняващи се в Държавен архив – Смолян, Фонд 504К оп. 1, книгите от библиотеките „Ралица“ и „Забава и поука“, личното творчество на Вранчев, притежание на Регионална библиотека. Текстовете са заимствани от публикации на Станислав Сивриев, Никола Примовски, Христо Гиневски и Ангел Добриков.

Зав. отдел „Справочно-библиографски и Краезнание” Дарина Славова запозна присъстващите гости и библиотекари с важни моменти от биографията на бележития родопчанин, а директорът Светлана Хаджиева предаде сърдечните благодарности на родственици на Вранчев за почитта, оказана с организирането на настоящата изложба.

Подредена във фоайето на Регионална библиотека, изложбата може да бъде разгледана до 7 юли 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене