При голям читателски интерес писателят Владо Каперски представи в Гоце Делчев новата си книга

Благоевградският историк, писател и журналист Владо Каперски не за първи път представя своя творба в Гоце Делчев, където има много приятели и почитатели на творчеството му. По негова молба представянето на последната му книга, историческия роман, „Светец и цар“ се проведе в историческия музей.

Владо Каперски е вървял към седмата си книга „Светец и цар” дълго време – катерейки Царивръх в близост до Рилския манастир, веднъж в детството си и веднъж в зряла възраст, в търсене на своята историческа истина за срещата между цар Петър и Свети Иван Рилски. Тази книга ни дава нов поглед и преоценка на историческите факти. Авторът осъзнава, че историята се прави не от войни, кръвопролития и завоевания, а от личности с хуманитарни идеи, какъвто е бил цар Петър, който наследява една велика България от своя баща цар Симеон. Преплитайки историческите факти с авторската интерпретация на случилото се на Царивръх, Владо Каперски ни дава своето тълкувание за срещата между Светеца и царя .Тази среща за него е нещо много значимо в българската история . Тя е символ на търсената хармония между материалното и духовното.

На представянето на „Светец и цар“ в Гоце Делчев присъстваха кмета на общината Владимир Москов, местни интелектуалци, почитатели много от които бяха млади хора. Авторът бе впечатлен от активното участие на неврокопчани в дискусията по новия му роман и с удоволствие отговoри на задаваните въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене