След обещанието на Ковачевски ОМО „Илинден“ стяга клуб в Благоевград

След обещанието на македонския премиер Димитър Ковачевски, че до края на годината в Благоевград ще се открие клуб на определящите се като македонци, от нерегистрираната ОМО „Илинден“ – ПИРИН обявиха, че вече се подготвят.

Македонският премиер обяви това след като се разбра, че в Битоля ще се открие клуб „Иван Михайлов“.

За това подготовката на клуба съобщиха в социалните мрежи от Сдружението на македонците в България и ОМО „Илинден“-Пирин, които поддържат идеята за „отваряне на културен център на македонците в Благоевград“.

„Провокирани от изявлението на премиера Димитър Ковачевски, че ще се отвори Клуб и Културен център на македонците в Благоевград, веднага започнахме с подготовката за реализацията на това намерение“, съобщават лидерът Атанас Мазнев.

От поста се разбира, че преди няколко седмици нашите македонисти за изпратили писмо до Ковачевски и се надяват, че той и правителството поддържат идеята им за по-бързо откриване на клуба.

Вече било намерено помещение в центъра на града и е започнало оборудването му със „скромните средства с които разполагаме, благодарение на спонсори от Канада“.

Клубът щял да носи името на „големиот македонски поет од Пиринска Македонија Никола Вапцаров“. Омовци се надяват да получат помощ от македонското правителство за обзавеждане и отваряне на  клуба. Ако подготовката вървяла по план, центърът можело да се отвори или за 2 август или на 12 септември, се казва още в съобщението.

Ако наистина такъв клуб се открие в Благоевград вече има заявка от много общественици, че в града ще започнат протести.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене