Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в МБАЛ -Смолян

От 20 до 24 юни 2022 г. в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, ще се извършват прегледи за риска от туберкулоза в рамките на „Седмица на отворените врати“. Инициативата се организира четири пъти в годината, а целта е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот. Медицинските консултации и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии, обясни д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

Прегледите ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова в кабинета, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в смолянската болница.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на Световната здравна организация и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана, коментират специалисти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене