Европейската агенция по лекарствата започна предварителна оценка на адаптиран вариант на ваксината срещу COVID-19 Comirnaty

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна предварителна оценка на вариант на ваксината Comirnaty, адаптиран да предоставя по-добра защита срещу конкретен вариант/варианти на коронавируса SARS-CoV-2.

Първоначално оценката ще се фокусира върху химичния състав, производството и контрола на компонента, насочен към подвариантите на Омикрон. При напредък на компанията производител в разработването на адаптираната ваксина ЕМА ще получи повече данни, включително данни за имунния отговор към ваксината, както и данни за нейната ефикасност срещу подвариантите на Омикрон.

Стартирането на тази предварителна оценка е един от механизмите, които регулаторните органи в ЕС използват, за да се осигури своевременен достъп до адаптирани ваксини срещу COVID-19 на гражданите на ЕС. Предварителната оценка ще продължи докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене