Йордан Цонев: Кирил Петков свали Минчев

Председателят на парламента Никола Минчев падна жертва на премиера Кирил Петков. Той трябваше да скрие вчера министър-председателят с едни процедури, с които трябваше да изслушаме Генчовска, която диктува неща с гриф „Строго секретно“. Това каза пред bTV заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

„Петков може да свали ветото сам. Отива на съвета и го сваля. Въпросът е, че се проигра шансът ние да имаме своя принос Република Северна Македония (РСМ) да стане член на Европейския съюз (ЕС)., каза Цонев и добави, че Само ЕС и НАТО гарантират мира и стабилността на народите.

„Позицията, планът и действията на Петков не са уместни. Минчев го свали Петков, защото го принуди да го прикрива. Петков ще бъде свален заради Македония, но най-важното е, че от 6 месеца управлява и виждаме тотална политическа импотентност. Сутрин се говори едно, следобед друго. Няма яснота и план“, каза още депутатът от ДПС.

„Когато започна руската агресия в Украйна, в Народното събрание (НС) неговата група не можаха да направят една декларация, защото БСП не подкрепят санкциите. Те са си сформирали една коалиция с единия крак, който е московски. Това адекватна политика ли е, попита Цонев.

„Да, една част от инфлацията е вносна, но има една голяма българска добавка, която идва от неадекватна политика. Когато се изземват през високите цени парите на хората в бюджета и после им ги връщат с помощи, тогава не важат пазарните механизми, а важат механизмите на регулация“, обясни той.

Цонев изтъкна, че европейските държави правят огромни пакети от бюджетни помощи за бизнеса и са за сметка на дефицит.

„Вземат кредити и подпомагат бизнесите да не загинат. Пакетите са основно за земеделците. Ние ще разширим мерките и ще ги окомплектоваме. Предложенията ще са между първо и второ четене. Идва продоволствена криза, фермерите затварят, а нямаме мярка. Не можеше ли да замразим цените на торовете и да им плащаме горницата? Това трябваше да бъде направено, за да не се отразява в цените, които стигат до хората“, заключи Цонев.

Той заяви, че ДПС ще гласува „за“ вотът на недоверие.

„Ако стояхме зад „Има такъв народ“ (ИТН), миналата година нямаше да бавят топката, за да промотират новата коалиция. Щяхме да ги накараме да съставят кабинет, който да поеме ковид кризата и инфлацията и нямаше да ходим на трети избори.

„ИТН обслужиха „Продължаваме промяната“ и сега берат плодовете на своите политически грешки от миналата година. Берем ги всички, защото тогава не ни послушаха“, каза той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене