Никола Минчев: Председателят винаги става жертва, когато управляващото мнозинство стане малцинство

Председателят винаги става жертва, когато управляващото мнозинство стане малцинство. Това заяви Никола Минчев („Продължаваме Промяната“) пред журналисти в парламента, след като пленарната зала прие решението за предсрочно прекратяване на мандата му като председател на 47-ото Народно събрание.

Предложението бе внесено с подписите на 120 народни представители от „Има такъв народ“, „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ-СДС. При гласуването 125 народни представители бяха „за“, 113 – „против“ и един – „въздържал се“. От думите на Минчев стана ясно, че той е гласувалият с „въздържал се“. Минчев съобщи, че остава депутат.

По думите му гласуването на оставката му не е само акт на сформирането ново мнозинство в парламента, но и репетиция и демонстрация за предстоящия вот на недоверие към правителството на Кирил Петков.
„ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и останалите от „Има такъв народ“ вече са заявили, че ще подкрепят вота на недоверие, така че, ако всичко следва тази логика, би трябвало той да мине по същия начин, по който мина и това гласуване“, коментира той.

Според него темата със Северна Македония е изкуствено повдигана. „Никакъв заек няма в тази шапка“, каза той. На въпрос, ако утре в парламента влезе френското предложение за вдигане на ветото на Република Северна Македония, Никола Минчев каза: „Нека да влезе и тогава ще ви кажа, че не е изкуствена тема, но я няма“.

Попитан за новия председател на парламента, Минчев отговори, че той ще бъде избран от новосформираното мнозинство. Нека да видим кой е кандидатът и тогава ще видим как ще гласувам, добави той.

В знак на подкрепа към Никола Минчев, в градинката при паметника на „Цар Освободител“ пред сградата на Народното събрание, се събраха група граждани. Демонстрацията им в негова подкрепа продължи по време на дебата в пленарната зала. Един от тях – Румен Бобошевски, заяви, че подкрепя председателя на парламента. Ние считаме, че това правителство, каквито и кусури да има, е подложено на безпрецедентна атака, каза той. Студентът по политология Константин Праматаров обясни, че са се организирали във Фейсбук и е дошъл, за да защити не само Никола Минчев като председател, но и правителството, което е показало, че може да е независимо от Русия и от начина на управление на ГЕРБ и ДПС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене