Защо държавата, т.е. ние данъкоплатците, трябва да плащаме пропуснатите ползи на БПЦ от продажбата на свещи, като и без това всяка година църквата прибира десетки милиони субсидии?!

Понеже чух анонса, че държавата ще покрие загубата на БПЦ от пропуснатите ползи в продажбата на свещи, а държавата де факто сме ние данъкоплатците, като човек и микробизнес, който със супер зор си плати осигуровките и данъците този месец, искам да обърна внимание на някои числа и да задам няколко въпроса

Фактите:

  1. В бюджет 2020 отново ние данъкоплатците плащаме без право на мнение 26 млн. лева субсидия на БПЦ. Това идва след като през 2019 година освен обичайната субсидия църквата получи извънредни над 20 млн. лева.
  2. Търговските дейности на църквата са освободени от данъци.
  3. БПЦ има имоти на стойност близо 10 млрд. лева, като за част от тях е освободена от плащане на местни данъци и такси. За останалите често просто дължи.
  4. Отделно от субсидиите, търговската дейност и наемите, получава дарения.

На фона на тези факти бих искала да попитам следното:

  1. Колко хосписа и сиропиталища има БПЦ?
  2. Колко служители на БПЦ станаха доброволци в болниците или в социалния патронаж в условията на настоящата криза? А извън тях?
  3. Справедливо е българските медици да получат 2,6 млн. лева за сегашната криза на фона на извънредните помощи, които е получавала и получава БПЦ?
  4. Справедливо ли е да се допуска опрощаване на неплатени данъци на и без това освободената БПЦ на фона на неплащането на разходи за спешна медицинска помощ на някои болници в България?

И накрая като обикновен български данъкоплатец искам да кажа (не че някой ме е питал) Въпреки горните несъответствия съм съгласна да се покрият пропуснатите ползи от продажбата на свещи, НО САМО при положение, че църквата затвори за Великден.


Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене