Чепеларе стана по-красиво място за живот и туризъм

Община Чепеларе стана по-привлекателно място за живеене и туризъм. През този сезон красивото планинско градче, което е предпочитано място за климатолечение заради чистия си и здравословен въздух, посреща своите гости с обновен градски парк.
Дейностите бяха реализирани в рамките на проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция (INTEGRA_TOUR), който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участващи в програмата Гърция – България.
Градският парк вече има:
– Изградена е Детска площадка „Крепост“ с комбинирано детско съоръжение и ударопоглъщаща настилка, детска къщичка „Индианска крепост“, детска люлка тип „Махало“ и люлка клатушка.
– Изградена е Детска площадка с комбинирано спортно съоръжение – с ударопоглъщаща настилка;
– Изградена е Площадка за тематични игри на открито – разчертано поле с ударопоглъщаща настилка;
– Оформена е новопроектирана алейна мрежа;
– Създадена е писта за бягане – с ширина 1,2 м, покрита с каучукова настилка, с площ 110,5 кв.м.;
– Оформени са зони за отдих – с перголи, пейки, маси за игра на шах;
– Поставени са две чешми, пейки и кошчета за отпадъци;
– Монтирано е ново осветление с енергоефективни светодиодни паркови осветителни тела;
– Поставени са четири информационни табла с информация за интересни обекти на територията на общините Чепеларе и Просочани;
– Частично е монтирана нова ограда.
– Монтирани са 4 бр. камери за 24-часово видеонаблюдение.
Същите камери са монтирани пред Музей на родопския карст и Паметника на загиналите за родината чепеларци.
До 10 дни се очаква да поникне и засетият райграс и паркът да да разгърне напълно красотата си.
Стойността на строително-ремонтните дейности за обекта по проект е 459 981,34 лв.
По инициатива на Община Чепеларе, на гърбовете на информационните табла са поставени винили с колажирани снимки на рисунки, предоставени по желание от деца, живущи на територията на общината, участвали в конкурс „Нарисувай Чепеларе“.
С изпълнението на тези дейности, градският парк се превърна в привлекателно място за почивка и игри на деца и възрастни, а Община Чепеларе в предпочитано място за живот и туризъм.
Местните власти отправят апел към всички граждани и гости на гр. Чепеларе да се стараят да опазят постигнатото, за да може дълги години да ползват благата му, в противен случай ще бъдат много сериозно санкционирани с парични глоби. Ако поставените съоръжения, пейки, чешми, осветителни тела, настилки и т.н. бъдат разрушени, възстановяването им се извършва за сметка на Община Чепеларе, т.е. за сметка на данъкоплатците.
С реализацията на проекта се цели съхраняване и подобряване на местната култура, паметници и природни туристически ресурси и популяризиране на различни форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители. Подобрява се и разбирането на различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и вярвания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене