Планинари честват Вси светии в параклиса край хижа „Яворов”

Планинари от цялата страна ще се съберат тази неделя, 19 юни, край параклиса „Вси светии”, който е до хижа „Яворов” в Пирин планина. Те ще отбележат храмовия празник на светата обител – Неделята на Вси светии. Традиционният курбан ще бъде осветен в 12,30 часа и раздаден на присъстващите хора. Преди това свещеник ще отслужи тържествена литургия. „Очакваме много гости, готови сме да ги посрещнем”, заяви Радко Божинов, който е секретар на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог.

Параклисът се намира на 30-40 метра от хижа „Яворов“. Малкият храм „Вси светии“ е изграден с доброволен труд и дарения на много хора – планинари, строители, ковачи, както и на институции и фирми. Иконите са осветени в Зографския манастир – българската светиня в Атон. Те са дело на най-добрите иконописци. Иконата на Вси светии няма аналог у нас, голяма е близо 2 метра, за модел е ползвана иконата в Зографския манастир.

През летния сезон стопаните на хижата посрещат туристи от цял свят. В параклиса всеки, който тръгва в планината, може да се помоли, за да го пази Господ, допълни Радко Божинов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене