Пуснаха на свобода петричкия наркобос Огнян Атанасов заради сбъркана заповед за арест

Петричкият наркобарон Огнян Атанасов бе докаран с белезници днес в Окръжен съд-Благоевград за вземане на мярка за неотклонение. Но след заседанието той се оказа на свобода. Причината – невалидността на Европейската заповед за арест, издадена от гръцките власти.

Атанасов бе арестуван в сряда, когато жандармерия спря кола на негов приятел, който се оказа дрогиран. При проверката се установи, че има издадена Европейска заповед за ареста на петричкия наркобос от Гърция за наркотрафик в южната ни съседка. Сега гърците отново искат да приберат на топло Атанасов, който от 21 декември 2020 година излежава една от присъдите си в дома си в село Тополница заради своето тежко здравословно състояние. Защитникът му обясни в съдебна зала, че Европейската заповед за арест е невалидна, защото е със сгрешена дата. В нея пише, че е издадена на 26.02.2002 година, което на практика предхожда извършването на престъплението от Атанасов в Гърция с 8 месеца. Адвокатът подчерта тежкото здравословно състояние на своя подзащитен и невалидността на Европейската заповед за арест. Той поиска от съда да вземе най-леката мярка – подписка, за Атанасов. И припомни, че въпросната заповед е издадена още през 2008 година, а Атанасов през 2019 г. е предаден на гръцките власти, но след това е върнат в страната ни. Адвокатът представи в съда куп медицински документи и решения на ТЕЛК, които удостоверяват, че петричкият наркобос страда от аневризма на мозъка, хематологично заболяване, перитонит и е прекарал инсулт, докато е бил в гръцки затвор. Всички тези болежки не могат да се лекуват в болницата на затвора в София, затова е пуснат вкъщи. Самият Огнян Атанасов през цялото време седеше на скамейката, тъй като видимо не е здрав.

Окръжният съд не взе никаква мярка спрямо Атанасов, тъй като н 25 май 2010 година има постановление на Софийския апелативен съд, с което заповедта е обявена за невалидна. Петричкият наркобос пък изтърпява наказание „лищаване от свобода” в родното си село Тополница, след като е пуснат от затвора заради влошеното си здраве.

Прокурорът призна, че наистина е била сгрешена датата в ЕЗА, но в по-късен документ грешката е поправена и е написано, че заповедта е от 26.02.2003 година. Освен това се аргументира с обремененото съдебно минало и висящото производство срещу Атанасов, както и с възможността да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова прокурорът поиска вземане на най-тежката мярка – „задържане под стража”, спрямо Огнян Атанасов. Оказа се обаче, че и в настоящата заповед за арест е вписана старата дата – 26.02.2002 г. Решението на съда може да се обжалва или протестира в тридневен срок пред Софийски апелативен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене