Християн Мицковски обвини Кирил Петков в „ултрарадикален национализъм“

Трите искания на българския премиер Кирил Петков за открития спор между Северна Македония и България са ултранационалистически, заяви лидерът на македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, отговаряйки на журналистически въпрос на пресконференция в централата на партията, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

„Тези три искания са по-радикални от исканията на Каракачанов. Защото той казва „Декларацията на парламента“ – тя е ултраасимилативна и хегемонистична, после казва „българите в Конституцията“ и накрая го наричат ​“Договор за добросъседство“. Не знам кой нормален човек от (РС) Македония ще приеме това. Не знам дали има такъв човек. Дори тези, които според нас ги няма никакви, когато става дума за национални интереси, мисля, че дори и те не могат да приемат това“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Според него това е опит на Петков да поддържа като такава коалиция в България с, както той се изразява, „ултрарадикален национализъм“.

„Вижда се, че човекът е политически ядосан, от това, което се представяше като либерал с отворен ум, сега да претендира за ултра-националистически искания. Разбира се, ние няма да приемем това. Докато не видим гаранции на масата за анулиране на резолюцията от ноември 2019 г., докато не получим документ, който да даде основата да обсъждаме всичко останало, не виждам смисъл от тези преговори. След това негово изказване не знам защо изобщо преговаряме“, подчерта Мицковски.

Иван Христов

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене