Заков: Разследването ще установи дали самолетът, нарушил въздушното ни пространство, е шпионски

Пилотът на вдигнатия изтребител заради самолета е рискувал живота си заради приближаваща буря, посочи Заков

https://www.vbox7.com/play:f86063a1ed

Дали самолетът е шпионски или не ще установи разследването. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти за самолета, нарушил въздушното ни пространство.

„Не може по този начин – абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи, да се обяснява как е срамно едва ли не за българските ВВС, че не били следяли самолета. Няма такова нещо. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни“.

След като самолетът е влязъл у нас е бил следен през цялото време, заяви Заков. „Имайте предвид, че имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, че този самолет никога не е представлявал заплаха, това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета над цивилната инфраструктира. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат – при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие“.

Над страната самолетът е преминал през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята.

Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в Граф Игнатиево преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа, обясни Заков.

Аз не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата, това е безобразие, посочи министърът на отбраната.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене