Трето ОУ в Гоце Делчев обмени опит с колеги от Русе и Мартен

В периода 7-10 юни 2022 г. в иновативното Трето основно училище „Братя Миладинови“- град Гоце Делчев гостуваха 12 преподаватели от иновативното училище „Никола Обретенов“ в гр. Русе и от ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен. Срещата се осъществи в рамките на НП „Иновации в действие“, модул 1. „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“. Тя е продължение на визитата от средата на май 2022 г., в която шестима преподаватели и двама ученици от гоцеделчевското училище, съвместно с още толкова учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“, село Мосомище, и от ОУ „Отец Паисий“, гр. Мартен, посетиха иновативното училище „Никола Обретенов“ в гр. Русе.

По традиция гостите бяха посрещнати с питка и китка здравец. Подготвената от домакините художествена програма включваше изпълнение на гайда от шестокласника Васил Адамов, танц на мажоретките и народни танци, изпълнени от ученици от училището в с. Мосомище. Главният учител г-жа Мария Пиргова представи чрез презентация иновацията „Мисловни карти в образователния процес“, по която училището работи.

Чрез серия от интересни уроци в начален и прогимназиален етап имаше възможност да представят на своите гости иновацията „Мисловни карти“, а именно – мултидисциплинарен урок на тема „Тялото говори“ с г-жа Москова, г-жа Джамбазова, г-жа Цирова и училищния психолог г-жа Граматова, интердисциплинарен урок по български език и литература и изобразително изкуство с г-жа Ценкина и г-жа Стоева, мултидисциплинарен урок на тема „Емоционалният свят на тоновете“ с г-жа Стоева, г-н Медарев и г-жа Граматова и интердисциплинарен урок по история и български език и литература на тема „Цар Симеон и Златният век“ с г-жа Костадинова и г-н Кривокапов. На работна среща гостите споделиха, че са впечатлени и въодушевени от наблюдаваните иновативни практики.

В последния ден бе проведена работна среща на тема „Представяне и споделяне на идеи, свързани с прилагане и усъвършенстване на иновациите“, на която домакините запознаха гостуващите със следните свои разработки: „Прилагане на метода „Мисловни карти“ при работа с ученици със специални образователни потребности“ (М. Гебрелиева), „Повишаване на интереса на учениците към природните науки“ (Л. Цирова), „Представяне на урок за развиване на комуникативните компетентности по български език на тема „Писане на отговор на нравствен въпрос“ с помощта на мисловни карти“ (Е. Ценкина), „Говорещият папагал – творческо писане за третокласници с помощта на добавена реалност“ (Е. Москова, Д. Джамбазова).

Следобедните часове по време на престоя бяха посветени на посещение на центъра на гр. Гоце Делчев и на района – античния и средновековен град „Никополис ад Нестум“, Лещен и Ковачевица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене