Стартира първият фермерски пазар в Смолян

Първият фермерски пазар в Смолян вече е факт. Началото му беше поставено днес на паркинга зад сградата на община Смолян. Предварително участие са заявили 13 човека, но за съжаление прогнозата за лоши метеорологични условия и проливни дъждове в Смолян и региона отказала около шестима производители. „Фермерският пазар е шанс за производителите. Искаме да дадем пример. През последните повече от 30 години много приказки се изприказваха, време е за действие. С много работа и усилия нещата биха могли да се случат“, каза един от организаторите на пазара Банко Кичуков – земеделски производител от Смилян. Той благодари на Община Смолян и лично на кмета Николай Мелемов за оказаното съдействие, както и на общинският съветник от групата на БСП Стефан Бадев.

banko

Кичуков коментира, че специално за производителите субсидирането трябва да е за реално продадена продукция, а не както е сега на площ. „Така те ще имат стимул да отчитат продажбите, да излязат на светло. В други развити държави субсидията се изплаща на килограм продадена продукция, което е правилното, според мен“, заяви Банко Кичуков. По думите му е време земеделските производители да се обединят, защото това е един отрасъл, който може да даде шанс на малки населени места да се развият, като се предлагат качествени продукти. Идеята е занапред да се направи Сдружение на местните производители, за да могат да участват на подобни фермерски пазари и в други общини. За Smolyannews.com Банко Кичуков допълни,че имат идея в бъдеще, съвместно с представители на медиите да се посещават местни ферми и стопанства, където да бъде показан процеса на отглеждане и производство на местните продукти.

savev

На първият Фермерски пазар в Смолян присъства и Георги Събев – парламентарен съветник в Европейският парламент по земеделие и развитие на селските райони и рибарство и бивш зам. министър на Министерството на земеделието храните и горите в двата служебни кабинета. „Знам, че много усилия бяха вложени в организацията на този пазар и се радвам, че стартира. Това е една първа стъпка, която ще се надгражда. Фермерските пазари са бъдещето на развитието на селските райони, както в България, така и в Европа. Европейският зелен пакт или т.нар. Зелена сделка стимулира съкращаването на връзката между производителите и крайните потребители. Фермерските пазари са точно това – среща на производители и потребителите. Надявам се тази традиция да се утвърди във времето и да достигне и до други общински центрове. Смолян и Родопите имат много голям потенциал за целогодишен туризъм, а българите все повече започват да търсят местни и регионални продукти. Търсят автентичния вкус, който пък го дават точно местните производители“, коментира Събев. Според него трябва да се трябва да се търсят начини за улесняване регистрацията на по-малки производители, да се улеснят процедурите за провеждането на подобни пазари, да се създаде национална методология.

kmet

Кметът Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев също посетиха пазара и поздравиха производителите. Мелемов изрази надежда, че това е само началото, че Фермерският пазар ще се разрасне и ще привлече повече производители от Смолян и региона.

fasul

chavdar

pazar

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене