Кирил Петков за ИТН: Тези хора бяха в политиката, за да опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ

„Продължаваме промяната“ има една червена линия и тя се нарича корупция. Когато някой се приближи до нея, ние казвахме не. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Предложението Любомир Каримански да е шеф на БНБ от страна на „Има такъв народ“ беше опасност, имаше риск той да не изпълни ролята на истински гуверньор на БНБ“, допълни той, като припомни основните моменти, в които са имали неразбирателства с „Има такъв народ“.

Кирил Петков заяви, че е говорил лично със Слави Трифонов, като го е помолил да смени кандидатурата на Каримански. „Казах му – няма проблем изборът да е от вашата банка, нека не е Каримански, защото е бил директор на Инвестбанк и няма добра репутация. Те казаха –не, няма друг човек. После цялата комуникация спря“, разказва премиерът. Той уточни, че на срещата в Рим е поискал да говори с Тошко Йорданов, но депутатът от ИТН му е отговорил, че е не е оторизиран да преговаря с него.

Друг момент, довел до раздор е скандала с МРРБ и парите за пътищата. По думите на Кирил Петков, от „Има такъв народ“ са настоявали да се разплатят на съмнителни фирми без да има контрол върху техни предишни харчения. След като това не се случило, отношенията им се обтегнали. „Тези хора бяха в политиката, за да се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато това не се случи по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за правителството, за народа, за ситуацията. Просто го направиха както един певец може да го направи, който няма отговорност за България“, каза премиерът.

„Най-лошото нещо, което може да се случи в този момент, е да влезем в цикъл на избори, в служебни правителства“, коментира още Петков. Според него 2,2 милиарда са достатъчен бюджет за АПИ, за да се ремонтира. „Днес в МС министър Караджов стана и каза – не мога да присъствам на такъв бюджет, който е несъгласуван, стана и си тръгна. Министърът на външните работи и на спорта си тръгнаха с него. Излизането от заседанието в МС на Караджов и още двама министри е силов метод на Слави Трифонов, това е неговият стил, не му пука въобще какъв ще бъде резултатът за тази държава, за този народ“, каза още той.

„Лидерът караше всеки един министър да го вижда доста често, да му рапортува. Реално през цялото време аз имах за всеки един от техните министри, особено за министър Караджов и за външния министър, пълна координация, която те трябваше да правят със Слави. До такава степен, че беше ми заявено, че ако имам проблем с министър Караджов, аз имам всъщност проблем с господин Трифонов – това са думи на господин Трифонов – защото господин Караджов е просто един брокер“, каза още премиерът Кирил Петков.

„Гроздан Караджов поиска 3,6 милиарда още на вече платените 2,2 милиарда. И то за същите тези компании, които господин Рашков разследва. Казахме не, няма как 6 милиарда от парите на данъкоплатците да отидат там. Когато правиш актуализация на бюджета, последното нещо, което искаш да дадеш е едни допълнителни 3,6 милиарда. АПИ никога не е имала такъв бюджет. Искаме тази актуализация да отиде за пенсии, за млади семейства с деца, за ДДС на хляба и за помощи за горивата“, категоричен бе той.

„Има и хора в ИТН, които имаха същите цели като нас и бяха учудени от действията на министър Караджов. Той никога не е бил в „Има такъв народ“, той се появи отникъде. Даже хора от ИТН се учудиха откъде се появи и как отиде там. Вярвам, че има хора при тях, които са влезли с идея за промяна. Когато видяха как техният министър се опитва да прави неясни начини да се харчат огромни средства, би трябвало част от вътрешното им намерение да е намаляло. Надявам се, че има хора, на които отговорността за тази държава е по-голяма от лоялността към лидера им“, каза още Петков.

На въпрос дали „Продължаваме промяната“ може да бъде в коалиция с ГЕРБ, Петков отговори, че това е невъзможно. „Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Борисов стои отзад, пуши пура и решава. Няма как, имаме червени линии, Борисов е такава червена линия. Ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим сделка с него“, каза още премиерът.

Относно евентуална коалиция с ДПС, Петков отговори в същия дух. „Аз не мога да се върна вкъщи и да се погледна в огледалото, ако направя такава сделка“, каза премиерът. А за партия „Възраждане“ Петков намекна, че двете партии са абсолютно противоположни и няма как да намерят допирни точки. „Моята надежда е, че има 12 независими отговорни депутата от ИТН, които да кажат „Държавата ни е важна, искаме нулева корупция“, и да застанат до нас“, каза още Кирил Петков.

„Единственият начин да фалираме държавата беше да дадем тези 3,6 млрд. лева, поискани от Гроздан Караджов, на фирми и да си затворим очите, каза Петков в отговор на твърдението на Слави Трифонов, че министрите на „Продължаваме промяната” фалират държавата и пари в хазната вече няма, заяви Петков, цитирайки, че Караджов „е просто един брокер”.

„4 млрд. бяха похарчени реално за помощ на бизнеса, за да не се качи цената на тока“, припомни Петков, след като по-рано Трифонов заяви, че 9 млрд. лева са били похарчени за 9 дни. Относно пърите за зърно той уточни, че отделените 1,2 млрд. лева стоят в централния бюджет.

Като „политическа партенка” Петков определи твърдението на Слави Трифонов, че Весела Чернева е личният външен министър на премиера. „Единствената причина, за да клатиш коалицията е да вадиш националистическата карта за РС Македония. В последните седмици аз се оттеглих напълно и оставих МВнР да ръководи нещата, единствено заявих, че нищо няма да бъде направено без Народното събрание. Всички преговори води екипът на министър Теодора Генчовска“, каза още Кирил Петков.

Петков съобщи, че Генчовска е в разговори българите да бъдат включени в конституцията на РСМ и тогава да се проведе междуправителствена конференция. „Сделката, която изглежда, че с помощта на МВнР идва по тази тема, където реално европейските ни партньори потенциално могат да се съгласят, че първата междуправителстввена конференция ще се случи само след промени в конституцията. Това е само на ниво преговори“, категоричен бе Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене