Започва лятната кампания на проверки на търговските обекти в цялата страна

Започва лятната кампания на проверки от служители на Националната агенция по приходите (НАП) на търговските обекти в цялата страна. Това съобщи изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов. Той призова всички собственици на търговски обекти да проверят касовите си апарати преди началото на сезона. Има тенденция за неиздаване на касови бележки, за откриване на устройства, които не подават данни към НАП, но това не е нещо ново, каза той.

Според него методът „таен клиент“ е много ефективен – в този случай данъчни служители правят контролна покупка в определения обект, проверяват дали се издава касова бележка, а след това чрез мобилно приложение проверяват дали данните от тази касова бележка отиват към НАП. Румен Спецов обясни, че вече има няколко случая на запечатани за срок от 14 дни заведения.

Първата административна мярка е налагане на глоба. Последва и принудителна административна мярка – запечатване на търговски обект за срок от 30 дни в зависимост от това дали нарушението е за първи път, а минималният период е поне 14 дни, обясни Спецов.

Приходната агенция ще има важна роля в процеса по въвеждане на отстъпката от 25 стотинки, която държавата ще дава на всички, които зареждат горива по бензиностанциите като антикризисна мярка, каза още председателят на НАП.

До вчера късно вечерта са водени съвсем целенасочени разговори по какъв начин да бъде физически и технически осъществено това. Мисля, че днес ще бъде готов финалният вариант на последователности на стъпки – какво трябва да направи клиентът, какво трябва да направи съответният търговски обект – бензиностанция, и след това как и по какъв начин НАП да администрира този процес, обясни още Румен Спецов. По думите му има готовност мярката да влезе в сила от 1 юли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене