Дела за неизплатен извънреден труд заведоха полицаи и пожарникари в Благоевград

В последните дни на месец май и от началото на юни, графикът на Районен съд Благоевград е изпълнен с дела, заведени от служители на различни звена на МВР за неизплатен извънреден труд. Те претендират за дължимото им за периода от септември 2016г. до 2020г., позовавайки се на заповед на министъра на вътрешните работи от 2014 година, съгласно която за всеки отработен нощен час или за част от него между 22:00 и 06:00 часа на държавните служители се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0, 25лв.
Десетки младши и старши полицейски инспектори, автоконтрольори, водачи на специализирани автомобили, инспектори по охрана на държавните граници, както и спасители и служители в сектор „Специализирани оперативни дейности“ към пожарната в Благоевград заведоха дела. В съдебна зала ощетените държавни служители и техните адвокати представиха подробна справка на изработените от тях часове, за които не са получили полагащото им се възнаграждение, общата сума за които, заедно с полагащата им се лихва възлиза на десетки хиляди левове.
В рамките на няколко последователни дни съдиите Вера Коева и Димитър Беровски разгледаха всеки иск по отделно с помощта на експерт, който да пресметне часовете извънреден труд на държавните служители, изготвяйки съдебно-счетоводна експертиза. Магистратите отсъдиха в полза на ищците, а Областната дирекция на МВР-Благоевград ще трябва да плати съдебните разноски на служителите си, както и задължителните държавни такси и възнагражденията на вещите лица, разбра Struma.com
Подобни искове заляха съдилищата в Пиринско и страната още през 2019 година и не спират и до днес. Чрез тях служителите от системата на МВР по съдебен път настояват да получат изработените си допълнителни възнаграждения.
Припомняме, че по повод ниското заплащане, полицаи организираха протест навръх професионалния си празник през лятото на 2019г. и поискаха унизителните 25 стотинки да бъдат увеличени до 2, 50лв. допълнително за всеки час положен извънреден труд. /Struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене