Петков прогнозира растеж от 5-7% при правилно оползотворяване на евросредствата

„Растежът на България ще е минимум между 5 и 7%, ако оползотворим всички 48 милиарда лева по Плана за възстановяване и европрограмите за следващия период“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на дискусията между него, вицепремиерите, кметовете на общини и председателите на общински съвети от цялата страна.

Припомняме, че управляващите очакват икономически растеж за страната от 2,9% през тази година.

„За мен няма огромна разлика между централна власт, общинска, местна власт. Само заедно можем да преодолеем трудностите, които са пред нас. Само заедно, с общ диалог, може да изпълним обещаното на хората, които ни са се доверили“, обърна се той към кметовете и им благодари, че не се оплаквали от сериозната криза.

„Това, което се случва и виждаме, е, че Европа е подложена на атака с енергийна криза. Цените на горивата и енергоносителите са били всички рекорди, недоволството от инфлацията се вижда навсякъде. Но растежът на икономиката ни е 4,5% в тази криза – това е реален растеж, значи сме се справили добре. Имаме високи показатели в индустриалното производство. Имаме сериозни победи, които не могат да влязат в публичното говорене – Планът за възстановяване е приет, той е факт. В следващите седмици тези проекти тръгват. Планът беше забавен с една цел – да спасим регионите с въгледобив. Защото енергийната сигурност на България и общините е най-важна. Успяхме да оставим отворени въглищните централи и пак да получим зелена светлина по Плана за възстановяване“, каза още премиерът.

Той обяви пред НСОРБ, че европрограмите по кохезионна политика трябва да бъдат одобрени следващата седмица. Те, заедно с Плана за възстановяване, ще донесат 48 милиарда лева. В Плана са предвидени близо 13 млрд.

„Това е безпрецеденнтно количество средства. Ако ги изразходваме правилно, България ще е съвсем различно място“, каза Петков.

„Това, което се чуваше в близката ни история – „тези седдства сега ще ви ги дадем“ – няма да се повтори, няма да ги даваме. Ще ги усвоим по европейски проекти, ще ги разпределим, за да стигнат до крайния потребител – българския народ. Обещавам ви, че като премиер, от мен няма да видите разлика дали кметът е от една политическа сила, или от друга. Всички сме българи. Всички сме наши“, заяви премиерът.

По думите му, разпределението на средствата ще е максимално прозрачно – независимо кой кого познава и кой кого харесва, най-добрите проекти ще печелят. А за малките общини ще има и квотен принцип, за да може никой да не изостава назад.

„Махайки корупцията, която е най-големият бич, изчиствайки системата, тези средства ще отидат на правилните места. Средният ни растеж е 2,1% през последните години – тоест за 100 години не можем да стигнем средните нива на европейските доходи. От нас зависи дали следващото поколение ще може да ги стигне. Ще може, ако оползотворим правилно средствата от ЕС“, даде прогноза Петков.

Той определи като най-голям проблем за малките общини липсата на работна ръка и припомни, че 800 хиляди българи са напуснали страната през последните 10 години. „Докато средният ни растеж е бил по-нисък или равен с този на другите европейски страни, разделението между богати и бедни се е увеличило с 25%. И това време сме имали усвояване на фондове. Сега трябва да прекъснем това, ето защо аз няма да ви раздавам средства. Ако не работим заедно тези пари да носят възвръщаемост на нашите гласоподаватели, шансът да имаме този тип разруха, е огромен“, коментира премиерът.

„Ние наляхме 4 милиарда лева в помощи за бизнеса за тока. Цената на тока за бизнеса през септември-октомври 2021 е същата като сега, когато се приспаднат помощите. На домакинствата не са се покачили въобще“, добави той.

Според него България вече има ясен и точен глас в Европейската комисия и в Съвета на Европа. „Те се учудват. Аз като говоря, се учудват, че България изразява мнение. Евролидерите ми казаха: „Вие се изразявате сега повече пъти, отколкото бившия ви премиер като цяло“. Гласът на България ще се чува силно оттук нататък, така че средствата, които ни се полагат с тази европейска възможност, ще бъдат докарани у нас и разпределени по най-прозрачния начин“, обеща Петков.

„Общините са може би най-важната част от управлението, вие сте най-близо до хората. Разчитаме изцяло на вас да направим тези реформи, тази смяна на мислене как да изразходваме средствата заедно. Ако успеем, ви обещавам, че България няма да е същата след няколко години“, завърши речта си министър-председателят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене