Кой се изнерви от ДПС?

На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше из мрежата, наслаждавайки се на новината, че санкциите по закона „Магнитски” са се стоварили върху големия му враг – Делян Пеевски. На 2 юни 2022 обаче вместо да брои дивидентите от това, Прокопиев бе принуден да преглътне 4 горчиви хапа:

  • ВАС обяви за нищожни решенията на кабинета по закона „Магнитски“, а авторът на черните правителствени списъци по него Иван Демерджиев призна, че изготвянето им е било грешка.
  • Делото „Рико” срещу Пеевски в САЩ бе прекратено поради липса на каквито и да било факти.
  • Парламентът отмени „златните паспорти”, приемайки закон, внесен от Пеевски и негови колеги от ДПС. И пак по инициатива на Движението предстои да разглежда отмяната и на „златните визи”.
  • Т.нар. български вариант „Магнитски” се провали с гръм и трясък, наречен от всички партии и юристи „фашистки”.

За капак точно на таза дата Прокопиев бе принуден да гледа и отразява чрез медиите си триумфа на Илхан Кючюк и Мустафа Карадайъ на най-висшия форум на европейските либерали – конгреса им в Дъблин.

Нормално е да се изнерви човек.

Пети ден медийната машина на Прокопиев търкаля една теза: ДПС е притеснено. И я сглобява в пъзел от свои тълкувания на фактите. „Продължаваме промяната” щяла да измести ДПС в европейското либерално семейство, защото Кирил Петков бил най-добрият приятел на Макрон. ДПС можело изобщо да отпадне от АЛДЕ, защото алиансът щял да става партия, вдъхновена от Макрон и ремонтирана по закона „Магнитски” от Петков. Даже имало слухове за нови санкции по закона „Магнитски”.

Шамарът за групата обаче дойде от Земята на келтите. С огромно мнозинство европейските либерали преизбраха Илхан Кючюк за шеф на АЛДЕ на висшия форум в Ирландия, а цялата плеяда евролидери и комисари демонстрираха не само приятелските си чувства, но и респект към всичко, които прави ДПС. В следващите години целите на европейските либерали ще задава не Кирил Петков, а Илхан Кючюк. Той вече посочи три: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличена подкрепа за националните партии при следващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 г.

За ужас на Прокопиев в Дъблин бе не Кирил Петков, а председателят на ДПС – партията, на която премиерът само преди седмици се закани, че „ще я оправи“.

Водейки внушителна делегация, Мустафа Карадайъ разговаря на четири очи с председателя на групата „Обнови Европа“ Стефан Сежурне, с премиерите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И темите бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, последствията от войната.

Всъщност, има поне 4 причини Иво Прокопиев да се нервира на ДПС:

1. Защото каза: Повече няма да мълчим

Повече няма да мълчим, отсече ДПС още преди президентската кампания миналата година. И започна не само да вади на светло всяка лобистка операция на умните и красивите. Но и да отговаря на всички клевети и опити за внушения. Така лъсна нишката „златни паспорти” между Кирил Петков и бившия шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев и се сгромоляса мантрата на кръга „Капитал” за „руска връзка“ на Движението в Южен и Турски поток. ДПС поиска временна анкетна комисия да разследва всички газови трасета, а властта така се жегна, че точката все изпада от дневния ред на парламента.

2. Защото разкри кой ползва името на Държавния департамент на САЩ за саморазправа с опоненти

Минаха повече от 4 седмици, откакто ДПС разкри заплахата на Кирил Петков, изречена пред зам.-председателя  Станислав Анастасов.  Премиерът каза: „Аз ще ви оправя!” и използва името на Джеймс О`Браян, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ, който щял да прати новини до 3 седмици. Новина наистина дойде, но не отвъд океана за нови санкции, а от ВАС – за отмяна на българските, въведени в нарушение на европейското законодателство. Сега стои отворен въпросът набедените за опасни фирми и бизнесмени, чието име бе умишлено компрометирано, ще съдят ли държавата? В същото време ДПС попита с писмо и самия О`Браян дали знае и одобрява името му се използва за разправа с политическия опонент.

3. Защото ДПС говорят на езика на хората и бизнеса

Докато властта се е вторачила в собствените си разделителни линии – евро, бежанци и Северна Македония, дневният ред на ДПС е този на хората и бизнеса. Движението започна серия от срещи с работодателските организации и обеща подкрепа за различни сектора при актуализацията на бюджета. Забравихте селскостопанските производители, за тях не са предвидени антикризисни мерки, а страната е на прага на продоволствена криза, заяви Имрен Мехмедова в декларация от парламентарната трибуна.  И извади конкретни предложения в подкрепа на най-стратегическия сектор.

Мерките са закъснели, насочени към потреблението и ще стимулират инфлацията, предупреди Йордан Цонев. И постави на масата болезнен проблем – настоя за адекватно индексиране на строителните разходи. За по-високи заплати на държавните служители, призова д-р Хасан Адемов. Спешен ремонт на опасните пътища между селата, за които властта все не намира пари, поиска Байрам Байрам.

Най-силното действие на ДПС през последната седмица бе проектозаконът за изменение на НК, който затяга наказанията за домашно насилие и премахва изискването за три сигнала в полицията преди органите на реда да вземат мерки срещу насилника. Докато властта прави работни групи и срещи, а още една жена загуби живота си, ДПС предложи решение на проблем, който според статистиката засяга всяка четвърта жена у нас.

4. Защото ДПС показват дефектите на управлението и лобистките закони

Заплахата на Петков към ДПС дойде веднага щом движението поиска временна комисия в парламента да разследва строежите на газовите трасета.

Лобистките закони получават бърза писта. Спазвайте Конституцията! – разгневи се Мустафа Карадайъ по повод промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, когато преди броени дни управляващото мнозинство реши да гледа него, вместо предложения от ДПС законопроект, с който необоснованата и непредвидена печалба на ВЕИ и държавните предприятия за производство на ток се преразпределя в помощ на бизнеса, общините, училищата, детските градини и старческите домове, за да се справят в кризата.

Само заради г-н Табутов ли го правите, попита Рамадан Аталай. Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“ бе вносител на проекта. Защото той има фирма за строителство на фотоволтаици и му даваме само на него той да строи фотоволтаици?! – каза още Аталай.

Настанявайки бежанци в бази на НОИ Калина Константинова отнема на българите осигурителни права, предупреди Хасан Адемов. А Йордан Цонев изобличи защо се иска промяна при атестациите на университетски преподаватели. Така академичната общност става зависима от соросоидните организации, които притежават част от специализирани издания и бази данни, заяви Цонев и след това изказване, приемането на закона бе отложено

Дойдохте на власт с гръмката заявка за нулева толерантност към корупцията, подобно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Накрая той се оказва най-корумпиран, припомни в пленарната зала Станислав Анастасов. И обяви: „Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия!”.

Но действията се оказаха фашистки закон, с който държавата без съд и присъда ще прави черни списъци на хора и фирми, и ще плаща за доносите, по които ще се попълват наказателните листи. За разлика от „Продължаваме промяната”, ДПС внесе 3 проекта за борба с корупцията: отмяна на ин хаус процедурите, „златните паспорти” и „златните визи”.

Когато желанията рязко се разминат с реалността, идва нервността. И при Прокопиев, при прокситата му във властта.

Вместо ДПС да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия стар съпредседател. А седмица преди избора му председателят на групата „Обнови Европа“ дойде в София не по покана на премиера Кирил Петков, а за да участва в организирания Илхан Кючюк международен форум „Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска реформа“. А на срещата си с Мустафа Карадайъ му каза: „Бъдете горди с отговорността, която носите в Европа в тези трудни времена“.

Вместо Делян Пеевски да се скрие след санкциите, той стои на първия ред в парламента и предлага закони срещу корупцията. А очакваният удар по него заради Магнитски вече рикошира върху враговете му.

Колелото на историята се завъртя и днес светът е друг.  В периода на дефицити, инфлация и война разделителните линии са различни. Западът не вярва на обещания и заклинания, а иска стабилни партньори, на които да разчита за геополитическа лоялност и за регионална стабилност и предвидимост. Така, както за българите промяната престана на бъде константа. Вместо цвета на партиите, гледат цените на стоките. И вярват само на онзи, които им помага в кризата. Влизането на бюджета в пленарната зала окончателно ще свали маските.

А Прокопиев? Той ще продължи да се жалва от свръхактивността на ДПС. Годините, в които Движението мълча, бяха златно време за него. Сега обаче и той изпита на гърба си вторият закон на физиката.

(„Стандарт“, 05.06.2022)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене