Университетски преподавател от Благоевград учреди литературна награда

Университетският преподавател от Благоевград Владимир Караджов учреди литературна награда за разказ. Целта е да се стимулират талантливи автори, чийто произведения се публикуват основно в интернет пространството, като се даде шанс трудът и творчеството им да бъдат оценени, каза Караджов.

Победителят ще получи парична награда и приз, а като основател на литературната награда, самият Владимир Караджов ще оценява творбите и ще определя победителите. Разказите могат да се изпращат до 30 юни на имейл адрес literaturnanagrada@abv.bg, а отличената творба ще бъде обявена на 19 юли.

„Реших да направя наградата максимално дистанцирана от човешкия елемент, затова приемам номинации само онлайн, наградата се превежда по банков път, а плакетът и пластиката се изпращат по куриер“, допълни Владимир Караджов и посочи, че по този начин се стреми да елиминира субективния момент в оценяването.

В конкурса могат да участват творби, независимо дали са публикувани преди това. Няма изискване и те да бъдат писани в рамките на последната една година.

Основателят на литературната награда също е писател, като вече има издадени два географски романа – „Етиопска приказка“ и „Океанска приказка“. Владимир Караджов е преподавател в катедра „География, екология и опазване на околната среда“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“, а двете издадени до момента книги популяризират науката география сред читатели от всички възрасти. Приключенския роман „Етиопска приказка“ бе най-превежданата книга за 2018г., разказа писателят.

На 8 юни, сряда, в Градската художествена галерия в Благоевград Владимир Караджов ще представи и най-новата си книга – „Алени строфи от Аликанте“. Книгата включва 19 разказа, 57 стихотворения и 10 кратки истории. Тук е и първият разказ, писан от Караджов – „Приоритетите на живота“, с който започва книгата. Разказите са ненатрапчиви и в забързаното ежедневие правят компания точно за времето, за което изпиваме сутрешното си кафе, разказа авторът. „Преобръщат нагласите за деня, карат те цял ден да мислиш след това за прочетеното“, допълни той. Разказите в книгата засягат различни теми, сред които любов, хазарт, география, екология, ежедневие. Разказва се и за човешките пороци, но без да осъжда, а на шега, по начин, който стимулира сетивата и предизвиква любопитството на читателите, посочи Караджов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене