Полицаи разобличиха голяма лъжа на Бойко Рашков

Предстоят масови съкращения в МВР, а министърът излъга, категорични са униформените

Предстоят масови съкращения в МВР, а министър Бойко Рашков в сряда излъга депутатите от вътрешната комисия – каза им точно обратното. Това заявиха днес редови полицаи, цитирани от “Труд”.

Те пожелаха анонимност като заявиха, че утре ще ги видим по всички телевизии, когато с колегите им излязат на мълчалив протест пред техните районни управления.

Министър Рашков обяви математически модел за преструктуриране на МВР на 3 май и даде един месец на синдикатите да представят становища. Този месец изтича утре, а вместо диалог, униформените ще протестират срещу лъжите му. Според модела трябва да се закрият 13 Районни управления, които ще станат участъци и да престанат да съществуват 12 участъка.

“Това са полицейски структури в малки и бедни общини, но някои са с висока престъпност. За области като Монтана и Враца например, ще се закриват РУ-тата във Вършец и Роман. И ако едното градче е курортно, то Роман е известен с голям рисков контингент, а се намира на 30 км от Мездра и на 40 км от Враца”, обясниха полицаите. Според тях е невъзможно 5-6 души от един участък да се оправят с няколко хиляди цигани от района.

Всичко се прави за развитие на охранителните фирми, те се разрастват за сметка на МВР”, твърдят подчинените на Рашков. Другото им голямо притеснение е, че ще пенсионират насила всички, които имат достатъчно стаж, но са под 60-годишна възраст и без да закачат разни началници, които получават и пенсия и заплата.

Говори се, че в системата има около 7000 такива “хибриди”, повечето са в ръководния състав, но Рашков крие за тях, щом твърди, че нямало да има масови съкращения. Кого ще пенсионира – хора, здрави и прави, които си носят службата и повечето са пак от тези селски райони, където са най-нужни. Ама колегите са прави да се съгласяват: “Добре, взимам си 20-те брутни заплати и ставам охранител на минимална заплата”. А населението – повечето баби и дядовци, или да плащат за пазачи, или – кучета го яли”, ядосват се полицаите.

По думите им в МВР няма никаква реформа, а Рашков е “подвил опашка” пред финансовия министър Асен Василев, за да има някакво увеличение на полицейските заплати, без да е ясно какво.

Като махне и пожарната и ще започне да разправя: “Аз съкратих МВР от 50 000 на 42 000 щата”. Това му е целият математически модел, въобще не го интересуват полицаите на улицата”, категорични са униформените.

Днешният мълчалив протест се организира от най-големия полицейски синдикат – Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), както и от Синдиката на служителите в затворите в България. Исканията им са за 25% увеличение на заплатите и да спрат “реформите на парче”, които започват при пълно незачитане на техните предложения и становища. За 12 юни e насрочен национален протест на полицаи надзиратели пред народното събрание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене