Забраниха на руски лобисти да влизат в сградата на Европейския парламент

Европейският парламент забрани достъп на всички руски лобисти до помещенията му, за да не разпространяват „пропагандата“ на Москва за войната на Русия в Украйна, заяви неговият председател.

„Представителите на руски компании вече нямат право да влизат в помещенията на Европейския парламент“, заяви Роберта Мецола в Twitter. „Не трябва да им даваме никакво пространство, за да разпространяват своята пропаганда и фалшиви, токсични наративи за инвазията в Украйна“, каза тя.

Мецола призова всички останали институции на ЕС, включително Европейската комисия и Европейския съвет, да последват примера ѝ.

Говорител на парламента заяви, че забраната е в отговор на това, че „Русия създава и разпространява фалшиви наративи за войната в Украйна по множество канали, включително чрез държавни компании“.

Забраната се отнася за руски компании, които са включени в списъка на наемащи лобисти в ЕС, както и за тези, които са включени в черния списък на блока със санкции.

През 2015 г. парламентът забрани на руските дипломати да влизат в неговите помещения, които включват камари и пристройки в Брюксел и френския град Страсбург, в отговор на това, че Москва забрани на няколко политици от ЕС да се изказват остро за анексирането на Крим.

Германският евродепутат Ерик Марквардт от Зелените приветства забраната, като заяви, че „особено петролните и газовите лобисти“, работещи от името на руски компании, са се опитвали да „разпространяват пропаганда и дезинформация“ през последните месеци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене