Авария остави Сапарева баня без минерална вода, хотелиерите скочиха

Причината е спукана сондажна тръба, гейзерът не функционира

 

Тежка авария в Сапарева баня. Вече няколко дни курортният град, популярен с минералната си вода, е със спукана тръба на сондажа. Така гейзерът, който е емблемата на Сапарева баня, не работи.

Най-вероятната причина за спукването на тръбата е износване, тъй като тя е поставена преди повече от 50 години. Освен това дебитът на минералната вода се е увеличил много, а и температурата е висока.

Водата сме я насочили, но това не значи, че ще може да бъде постоянната мярка. Трябва фирма, която да има необходимите специални облекла, необходимите съоръжения, с които да се отведе водата настрани. Всичко изисква време, организация и прекратяване работата на самия сондаж. За да се извършат тези ремонти, технологичното време, според мен, ще бъде минимум 2 месеца„, каза кметът Калин Гелев.

След аварията водата първоначално е била насочена към старата канализация и оттам към близката река. В момента с монтиран кран и с помпа водата отива в резервоарите, които обслужват хотелите. Това обаче е временно решение. А заради липсата на минерална вода хотелите вече страдат от липса на резервации. 

„Стана внезапно и не успяхме да предупредим текущите гости, които бяха в хотела. Има такива, на които трябва да възстановим сумите по техните резервации – такива, които напуснаха преждевременно обекта“, сподели управителят на хотел Радостина Стоимирова.

Част от хотелиерите възнамеряват да си търсят правата по съдебен път. За проблема вече е изпратен доклад и до Министерството на околната среда и водите, за да се прецени кога и как да бъде извършен ремонтът на гейзера.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/267610-avariya-ostavi-sapareva-banya-bez-mineralna-voda-hotelierite-skochiha

Редактор: Тодор Петров

bgonair.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене