С 92 шоколада черпи за 92-рия рожден ден дядо Мехмед

Дядо Мехмед почерпи за здраве

 

Дава цяла пенсия за лакомства

Дава и благотворителни вечери в местната джамия

92 шоколада за 92-рия си рожден ден раздаде на комшиите си дядо Мехмед от ардинското село Млечино. Родопчанинът похарчил 200 лева или почти цялата си пенсия, за да зарадва своите близки и приятели.

Това сподели пред „България Днес“ Гюнер Шюкри от община Ардино, който също е родом от китното родопско селце. Историята на бай Мехмед Мурад е изпълнена с много добрина, труд и човещина през годините.

Няколко поредни години възрастният мъж организира ифтар (поднасяне на храни и напитки след залез слънце – б.а.) по повод Разан за мюсюлманите от Млечино. На благотворителната ритуална вечеря в местната джамия се стичат десетки съселяни и гости на Мехмед, а в менюто е предвидено боб чорба, пилешко месо и череши.

Мъжът дълги години е пазител на джамията в родното му село Млечино

Мъжът дълги години е пазител на джамията в родното му село Млечино

„Вече съм на преклонна възраст. Обичам да правя севап (добро дело), защото искам в отвъдния свят да бъда в дженнета (рая). Благодаря на всички за присъствието. Напълнихте сърцето ми“, споделя бай Мехмед. Според него този, който през свещения месец нахрани бедни и вярващи, ще получи опрощение на греховете си.

Бай Мехмед е роден на 26 май 1931 г. в село Горно Прахово. Родителите му са тютюнопроизводители. Заради беднотията на 8-годишна възраст е принуден да работи като овчар в родното си село, а на 14 заедно с баща си заминават да работят по строителните обекти в Димитровград.

На 26 години създава семейство. Със съпругата си Гюлфиде, починала преди 15 години, били сплотено семейство и отглеждат пет деца. Най-големият му син Селяхиттин от дълги години живее в турския град Чорлу. Другите му синове повече от четвърт век работят в Белгия.

По-голямата му дъщеря Томрис е омъжена в София, а Йълдъз е загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 година. В нейна памет е изградена и чешма, която носи нейното име.

Бай Мехмед има 13 години трудов стаж като миньор в Мадан. Дълги години е бил и бюфетчик-сервитьор в родното си село Горно Прахово. Най-голямото му богатство са децата, внуците и правнуците, които често го навестяват.

През 2007 година се сбъдва и голямата мечта на бай Мехмед – отива на хаджилък в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.

Всички в Млечино го познават, тъй като от дълги години се грижи за местната джамия. Известен е със своето трудолюбие, скромност и общителност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене