Чудото на мегалитните титани край Мечкул

Сигурно не са много тези, които са чували за едно закътано в загадъчната Пирин планина селце. То и името му е малко странно – Мечкул.

От време оно си е все там – по северозападните склонове на Пирин. Напоследък обаче тук стъпва кракът не само на нашенци, но и на немалко чужденци. Защото за това населено място важи една чувана по целия свят приказка: да отидеш до Рим и да не видиш папата! Какво е общото между Мечкул и Рим ли? Ами ако Рим си има папа, то Мечкул не само има, но и се гордее със своята уникална мегалитна композиция, която води все повече туристи в симитлийското село. Затова е недопустимо да стигнеш до Мечкул, а да не видиш огромния скален град, кръстен от местните хора Пиринският Стоунхендж. Той се намира само на 2 километра от населеното място и на 15 километра от главния път за Гърция. Някога тук е имало древно римско светилище. Каменният град е свято място, категорични са жителите на Мечкул.

История

Преди много десетилетия е кипял живот в района, голямо селище се е простирало под Пирин планина. Оттук са минавали кръстоносците, римските и тракийските пътища, а по-късно – и турската поща. Край Мечкул е минавал и пътят на виното. Някога е имало плодородни лозови масиви и са се произвеждали огромни количества от течния еликсир. Днес обаче са запазени само легендите и приказният скален град. Край някогашното древно оброчище са разположени каменните „гардове“. Тук е прочутият исполински трон на Крали Марко, както и фигурите на първоучителите и първоапостолите Кирил и Методий. Много са и сякаш издяланите от човешка ръка образи на животни. Сред тях се отличава каменният масив Чучулигата. Погледите привлича и т. нар. провиралище, издълбано в скалите като арка. Представлява кръгъл камък, прикрепян от три други. Под него се промушват хората, за да се очистят от зли сили и помисли. Тук е и каменната плоча, запечатала стъпката на Марко Кралевичи.

Предания

“Преданията разказват, че в тази местност някога са се организирали и дегустации на вино. Креснеското дефиле се вижда като на длан. Река Струма тече под скалния град. Панорамата е прекрасна от върха на причудливо подредените като от мисълта на съвременен дизайнер гигантски скали” разказва Христо Димитров, който е бивш кметски наместник на Мечкул.

Според него в тази местност е бил вторият слънчев часовник в България след този в старата столица Плиска. В река Яна пък са издълбани няколко корита от светъл гранит, те са досущ като вани, в които се къпели самодивите. По скалните корита няма нито един ръб, толкова добре са измайсторени. Според някои в тях се къпали и тракийските принцеси. На върха на скалната композиция край параклиса гордо се вее националният трибагреник. Пред параклиса има голям каменен триъгълник, който местните твърдят, че е всевиждащото Божие око.

Съвсем наблизо, на петнадесетина минути път, на юг от параклиса са причудливите каменни фигури на великани. Впечатлява и вековното дърво Липата – то е израснало между скалите и така се е огънало, че прилича на огнедишаща ламя.

„Встрани е Богинята Майка, почитана още от най-дълбока древност. Има много каменни глави, от огромните скали гледат сериозни лица със смръщени вежди. Една от скалите пък прилича на огромно щраусово яйце“, твърди бившият кметски управник. Той и съселяните му вярват, че това чудно и свято място може да стане световна туристическа атракция. Защото скалните композиции са величави, прекрасни, загадъчни, привлекателни и вечни. Няма човек, който да е останал равнодушен при вида на този наистина удивителен природен феномен.

Ванга

През 50-те години на миналия век с дружни усилия местните хора вдигат в местността Амина параклис, който кръщават на свети Мина – покровител на семейството, светеца, който сбъдва желанията. „Вековна е традицията жителите на община Симитли да почитат празника на св. Мина. Хората не спират да се дивят на чудните скални образувания и да се зареждат с позитивна енергия от древното оброчище”, твърдят жителите на Мечкул.

Сред дарителите за създаването на малкия храм са хора, чиито родове някога са живели по тези места. Той бе построен в подножието на величествената Пирин планина. Малцината жители на симитлийското село Мечкул не жалили труд и средства, за да осъществят своята мечта и възстановят светата обител на свещено от древни времена място. Преди години лично пророчицата Ванга им заръчала да вдигнат там параклис. Ясновидката посочила къде да е – близо до прочутия скален град на титаните.

Обител

„Ванга казала на жена от селото ни, че на това място трябва да даде курбан и ще се излекува. Точно това се случило. Затова тук трябваше да има обител, наречена на свети Мина“, разказват в Мечкул. За година и половина светата обител била построена с труда на десетки доброволци и даренията на стотици хора. Насам идват много болни от страната и чужбина. С надежда, че свети Мина ще ги изцери. Палят свещи в храма и се молят за здраве. Светецът е покровител на семейството, сираците и бездомните, помага на болните и нуждаещите се. За първи път край скалния град се чул камбанен звън през 2014 година. Това се случило след цели 102 г. тишина, тъй като през 1912 г. турците опожарили тогавашния храм. На отсрещния баир пък е съществувала голяма църква, кръстена на свети пророк Илия. Разрушена е преди два века, по-късно е намерена икона на Исус Христос в района, която се пази в църквата в селото./Телераф

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене