Закъсалата преди години общинска болница в Дупница отчете близо 1 млн. лв. печалба и над 2 млн. лв. погасени дългове за м.г.

Общинската болница в Дупница отчита печалба от 972 000 лв. за 2021 г., а за две години са погасени над 2 млн. лв. стари задължения. Вчера на заседание на ОбС съветници приеха отчета на здравното заведение. Председателят на местния парламент Костадин Костадинов, който беше върл противник на общинската болница и непрекъснато изтъкваше, че трябва да се закрие, защото не носи печалба, след като изслуша отчета, възкликна: “Общинската болница не умря и се съживи!”.

Съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров похвали ръководството и менажирането на общинската болница от прокуриста Мария Иванова-Жайгарова, която вчера не дойде да представи отчета пред принципала с извинение, че има здравословен проблем. На заседанието присъстваха зам. директорът на болницата по лечебната част д-р Крум Бонев и главният счетоводител на здравното заведение.

Общинският съветник д-р Пламен Соколов пък изнесе някои фрапиращи данни за лечението в болницата. От трибуната той каза: “По време на пандемията моя близка беше приета на лечение в общинската болница от Ковид. Оказа се, че в този момент няма антибиотик „Меронем” в болницата, който се използва за лечение от К-19. Наложи се да го търся от болница на 150 км от Дупница. Дадоха ми 40 флакона, но при изписването на моята роднина в епикризата не пишеше, че антибиотикът, който е използван за лечението й, не е от болницата. В момента, в който търсех лекарството, мой близък в общинската болница ме дръпна за ръката и ми каза: „Само един човек в болницата разполага с големи количества „Меронем”, обърни се към него”. Само еднодневно лечение с този антибиотик струва от порядъка на около 210 лв. Моето питане е как е изписан антибиотикът, след като не е ползван такъв от болницата, а от друго място, в случая осигурен от мен?”, попита д-р Соколов, но не получи отговор.

Той зададе още и въпрос към д-р Крум Бонев: “Има ли неработещо звено в общинската болница, което няма пациенти?”. Д-р Кр. Бонев отговори: “Това е ортопедичното отделение, което се състои само от две стаи, които са разположени в хирургичното отделение. Работи се по две клинични пътеки”, обясни д-р Бонев.

Д-р Пламен Соколов беше апострофиран по темата от Емил Гущеров,общински съветник от ГЕРБ, който попита дали изказващият се няма конфликт на интереси с общинската болница. Както “Струма” писа, д-р Пламен Соколов за кратко беше назначен като завеждащ отропедичното отделение на общинската болница при управлението на Росен Тимчев, но след идването на прокуриста на болницата М. Иванова-Жайгарова той напусна ортопедията.

Зам. кметът на община Дупница Олга Китанова попита главния счетоводител на здравното заведение защо в отчета са заложени разходи за 720 000 лв. за ремонтни дейности, като изтъкна, че болницата е общинско дружество и сградният фонд е собственост на общината. За да се извършват ремонтни дейности, се иска нейното разрешение, а общината не е уведомена за тези разходи.

Главният счетоводител отговори, че тези разходи са направени за период от 7 г. назад.

Д-р Бонев допълни, че са направени нов ортопедичен кабинет, нова лаборатория за изследване на Ковид и е ремонтирано помещение за скенера в болницата. Той обясни още, че за фонд работна заплата месечно се заделят 340 000 лв. от заработеното от болницата. “Очаква се да подпишем договор с РЗОК за клинични пътеки, които ще бъдат с 25% по-скъпи, което ще доведе до увеличение на стартовите заплати на лекарите на 2000 лв., на медицинските сестри 1500 лв. и на санитарите 950 лв.”, разясни д-р Бонев.

Кандидатът за кмет от АБВ и общински съветник Георги Градевски също се включи в дебата: “В момента коментираме общинската болница, но никой от колегите не спомена колко пациенти са излекувани, от какви заболявания… само се говори за пари. Докато е такава системата в здравеопазването, на пациента ще се гледа само като на банкоматна карта и нищо друго”, обобщи Градевски.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов, който преди това работеше като финансов директор на частната болница, заяви: “Ако няма пари една болница, няма как да си позволи да задържи млади и талантливи лекари, няма как да закупи апаратура на най-високо ниво в медицината, нещата са навързани!”.

Вчерашното заседание на ОбС в Дупница в по-голямата си част премина на здравна тематика. Една от точките в дневния ред беше избиране на представител на общината в изработване на медицинска карта на област Кюстендил. Общинските съветници гласуваха Костадин Костадинов да представлява общината. След избора той заяви: “Преди 4-5 г. се прави подобна здравна карта в Кюстендилска област. Ходих и аз, и директорите на двете болници в Дупница, но в крайна сметка с по 30% бяха орязани леглата на двете здравни заведения в Дупница, а на областната – само с 1%. Не очаквам и сега някакво добро решение за Дупница. Броят на леглата определя колко пациенти и по колко клинични пътеки може да се лекуват в дадено болнично заведение”, обяви Костадинов.

Служителката в общината Стефи Илиева беше предложена от ГЕРБ да участва в комисия по изработване на аптечна карта за Кюстендилска област.

Общинският съветник от СДС Г. Георгиев изрази отрицателното си отношение относно аптечната карта: “Може да се стигне до затваряне на аптеки. Преди няколко години денонощната аптека затвори в Дупнпица и много хора пътуват до Благоевград, за да си купят лекарства. Нямаме и очни лекари в Дупница, ще дойде ден да няма и лекари специалсти в града ни”, предупреди той.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене