22-годишна футболистка от „Пирин“ сред 20 новобранци, положили клетва в благоевградското военно формирование

15 мъже и 5 жени положиха вчера военна клетва и станаха част от Трето бригадно командване и от екипа на военно формирование 26 400 в Благоевград. Командирът полк. Митко Балтов поздрави новобранците, като подчерта, че думите на военна клетва са сакрални и се изричат само веднъж в живота, и отбеляза, че щом са преминали успешно изпитите за военна служба и са постигнали високи резултати, са доказали, че притежават качества да бъдат част от Българската армия.

Димитър Малинов от Благоевград решил да стане наемен войник след като няколко години работил като търговски представител. Той е на 29 г. и вчера произнесе първата си реч пред строя. „Голяма тръпка изпитвам и доста време се подготвях за този момент“, не скри вълнението си минути след полагане на клетвата новобранецът. На въпрос защо е избрал пагона пред цивилна работа и дали се притеснява заради избора си предвид ситуацията в света и възникване на нови военни конфликти, той отговори: „Мисля, че е хубаво да служа на родината и нямам никакви притеснения!“.

Редник Габриела Янева от Благоевград пък стана войник на 22 г. Завършила е Пето училище и „Връзки с обществеността“ в ЮЗУ. „Гордост и удоволствие са думите, които най-добре описват как се чувствам не само аз, но и останалите, които положихме клетва днес“, откровена бе Габриела и разказа за причините да влезе в казармата:  „По професията ме запали баща ми още като бях дете с разказите си за годините му в казармата. И успях! Още като ученичка си се представях като военнослужещ, но може би нямах достатъчно смелост да кандидатствам в армията. Завърших ЮЗУ, защото е важно да сме образовани и сега се надявам на бляскаво бъдеще в армията. Надявам се с лекота да се справя с трудностите и се дано те да са малко. На правилното място съм!“. Младата дама не е семейна, а за подготовката призна, че е било напрегнато за всички, но се справили с помощта на сержантите, които не ги оставили да се притеснят за каквото и да е. На въпрос как се чувства като човек, който занапред безпрекословно трябва да се подчинява на висшестоящите, тя бе искрена: „Не ме притеснява. Аз съм спортист цял живот и нямам проблем да слушам и изпълнявам. Дълги години съм тренирала футбол, първо в „Спортика“, сега  в “Пирин“. Младата дама призна, че продължава да тренира, когато се чувства в кондиция не много уморена от строевата и физическа подготовка в казармата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене