Без категория

Братя-бизнесмени от Симитли станаха жертва на измама за милиони с участието на нотариус

илия стоименов

Един от най-големите земеделски производители у нас остана без целия си бизнес и имущество след измама за милиони. Собственикът твърди, че активите му са прехвърлени виртуално и че вече няма контрол върху тях.
Павел Стоименов от Симитли е един от 10-те най-големи земеделски производители у нас, във фирмата си той е работил с брат си Николай / на снимката /. Фирмата му обработва над 70 хил. декара земя и има оборот от около 20 милиона лева – но до преди Нова година. В началото на 2014-а разбира, че е продал фирмата си – без да знае.
„На 6 януари има договор за покупко-продажба на дяловете, моите дялове във фирмата. Аз тогава не съм бил въобще в България. Изкупени са ми дяловете. Вече не съм управител на фирмата. Сменен съм от тази длъжност от съвсем друго лице, което аз не познавам, не съм срещал и не знам. Този човек с един електронен подпис ми взе фирмата. Само с един електронен подпис за 50 лева”, обяснява бившият вече собственик.
Той твърди, че никога не е виждал оригиналните документи, с които е осъществена мнимата сделка. Открива ги в Търговския регистър. Случайно. И за негов късмет само един ден, след като измамата е извършена.
„Ами, ако е някой чужденец и дойде след 6 месеца. И искаме чужди инвестиции. Ще дойдат инвеститорите да инвестират в земеделска земя. Кой ще дойде? Никой”, възмущава се Стоименов., пред БТВ.
В схемата е въвлечен и нотариусът Валери Манчев, който според документите е изповядал сделката за продажба на фирмата.
„Нямаме никакво участие в тази сделка или афера да кажем. Не съм бил в България и няма как да се подпиша. В моя регистър не съществуват такива удостоверявания”, казва Манчев.
Междувременно измамниците започват да разпродават имоти на фирмата. А екипът на bTV достигна до адрес във Варна, на който е регистриран мнимият нов собственик на фирма „АГРО – БЕЛ“. Там обаче твърдят, че въпросният човек не живее в апартамента от 10 години. Жилището имало нов собственик.
„Преди бизнеса си го взимаха с бухалки, сега го взимат виртуално”, заключава Стоименов. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а Павел Стоименов се надява до произнасянето на съда фирмата му да не бъде разпродадена.
Struma.com научи, че след раздухване на случая в медиите братята Стоименови, правили всичко възможно да се спасят от измамата, според запознати става въпрос за открадната една нива в Плевенско.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене