Стивън Хокинг: Черни дупки не съществуват

Стивън Хокинг

Стивън Хокинг публикува в интернет своя статия, в която заявява, че черни дупки – в класическия смисъл на думата – не съществуват.

Според досегашните теории черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно. Наименованието „черна дупка“ отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта, без да отразява част от нея, точно като идеално черното тяло от термодинамиката.

Според Хокинг смущенията, предизвикани от квантови ефекти, правят невъзможно определянето на точна граница на черната дупка. Затова той предлага да се замени понятието „хоризонт на събитията” – мислената граница на черните дупки, с „видим хоризонт на събитията”. Това пространство може да задържа времето и енергията само временно, а не завинаги, както се смяташе досега.

„Липсата на събитиен хоризонт означава, че не съществуват и черни дупки. В краен случай има пространствени региони, в които светлината не може да проникне”, пише физикът.

Вместо това той предлага идеята за Сиви дупки, които временно задържат светлината и постепенно се свиват, докато изпускат отново пленената радиация.

Хокинг обяснява, че за да бъде обяснен този процес напълно, ще трябва да бъде създадена нова теория, която успешно съчетава законите на гравитацията с другите основни природни сили. Това обаче не се удава на физиците вече почти век. „Правилният подход остава мистерия”, заяви Хокинг пред сп. „Нейчър”.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене