Областният управител бе домакин на среща във връзка с новата хуманитарна програма за настаняване на украински граждани

Днес в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областния координационен център за подпомагане на украински граждани. Поводът бе новата хуманитарна програма за настаняване на украински граждани, която се въвежда от 1 юни.

По време на срещата в конферентен разговор се включиха г-жа Мариана Тошева – ръководител на Оперативната координационна група към Министерски съвет и г-жа Десислава Рангелова – Министерски съвет, които отговориха на най-важните оперативни въпроси, които представителите на общини и отговорни институции зададоха.

Правителственото решение е следващата стъпка за осигуряване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна. Украинските граждани ще могат да останат в хотелите и след 31 май. Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната Координационна група в Министерски съвет. Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.

Новата хуманитарна програма, разработена от Оперативната координационна група, започва от 1 юни до 31.08.2022 г. и предвижда два варианта –15 лв. без ДДС за легло и храна или 10 лв. без ДДС само за легло. В програмата могат да участват обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, създаден за целите на изпълнението на програмата.

Регистрацията на хотели за програмата се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg. Записването се осъществява в срок до 27.05.22. г.
Всеки, който желае да продължи да получава подслон от държавата, трябва задължително да попълни правителствения въпросник най-късно до 27 май. Само след като попълни анкетата, може да получи новия си адрес до 48 часа преди преместването.

Вече работи и платформа за събиране на данни от бежанците, като линкът е: https://survey.ukraine.gov.bg/builder/auth/login. Платформата е достъпна онлайн. По този начин украинските граждани, придобили временна закрила ще могат сами да попълват данните си. Всяко лице, регистрирано с временна закрила има предварително създаден потребителски акаунт в приложението. Достъпът до него се осъществява с автоматично-генерирано уникално потребителско име и първоначална парола за достъп.
Към момента, на територията на област Благоевград броят на украинските граждани е 2 055.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене