Председателят на ОбС Радослав Тасков: Ще гласувам с „Против“ за поемането на дълга, смятам че не това е начина, по който трябва да се развива Благоевград

ВИДЕО

34 точки, от които 3 извънредни, са включения в утрешния дневен ред на заседанието на Общински съвет Благоевград, което се очаква да бъде едно от най – интересните и важни за бъдещето на Благоевград.

Безспорно най – важната точка, която предстои да бъде разгледана и гласувана касае предложението на кмета Илко Стоянов за поемането на дълг в размер на около 17 млн. лв. за изграждането на „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo”.

Оказва се, че темата не е разделила само обществеността в Благоевград, но и общинските съветници, които по думите на Радослав Тасков са почти наравно в позициите си – „За“ и „Против“, макар че от 10 постоянни комисии, разгледали предложението, 7 са го отхвърлили. Председателят уточни, че случилото се на комисиите не може да служи като показател как ще гласуват утре местните парламентаристи, тъй като и друг път е имало подобни казуси.

Тасков каза по време на редовната си пресконференция, преди заседанието на Общински съвет, че темата за дълга е изключително сериозна и че тя не е нова за местния парламент, особено след проведеното първо обществено обсъждане преди няколко месеца. „Тогава видяхме, че темата генерира сериозна обществена енергия и че мненията на хората не са еднозначни. Общински съвет е проекция на обществеността, така че е съвсем нормално и тук да има различни мнения. По моя сметка, към момента, общинските съветници също са разделение на две – едните са на мнение, че трябва да се строи и да се инвестира, без значение какво ще струва това, а други искат много сериозна обосновка преди общината да предприеме каквито и да е било действия. Аз съм доволен, че в рамките на дискусиите, в комисиите видях изключително отговорно отношение и повечето от общинските съветници бяха подготвени по темата, бяха прочели какво съдържа предложението и мисля, че имаше ползотворна дискусия“, подчерта той.

Председателят на местния парламент изтъкна, че въпросът за дълга е много сериозен по две основни причини. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще трябва да бъде връщан в следващите 20 години.

Радослав Тасков изказа и личното си мнение по темата, като категорично заяви, че с него не иска да ангажира никого, а именно че ще гласува с „Против“. Той обоснова решението, откроявайки два основни акцента.

Първият от тях е, че към момента на Общински съвет Благоевград се предлага „да разпише един празен чек“, тъй като няма нито инвестиционен, нито работен проект за „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo”, а на въпросите, които са задавани по тази тема, отговорът от страна на вносителите е бил, че решения ще се взимат, след като дългът бъде одобрен.

Вторият акцент е свързан с това, че подхода по самите проекти е сбъркан, според Радослав Тасков, защото още от самото начало, усещането, което остава в обществеността е, че целта е да се вземат някакви пари, без да се знае за какво ще бъдат използвани те.

„В случая, още в самото начало се каза, че общината има възможност да усвои едни пари по фонд ФЛАГ и ние трябва да го направим, защото в момента няма други средства нито по оперативните програми, нито по бюджета. За мен това е грешка. Според мен тук ключовото и най – голямото различие между мен и авторите на проекта е, че аз смятам, че този проект във вида, в който е, може да бъде изпълнен по европейските програми“, отбеляза председателят на Общински съвет, допълвайки че всички са наясно с това, че оттук насетне оперативните програми на ЕС няма да бъдат безвъзмездни и ще се налага съфинансиране от общините.

Тасков каза, че в срещи с кмета на Благоевград Илко Стоянов, както и по време на заседанията на комисиите, е изразил опасение, че ако този дълг бъде взет сега, то в бъдеще общината няма да може да поема други заеми или дългове, което ще попречи за реализирането на европейски проекти през следващите 6 години. Причината е, че ако сега се вземе дълг остават само 3 % възможни за дългове или кредити, тъй като таванът е 18 %.

„Аз утре ще гласувам „Против“ поемането на дълга с ясното съзнание, че мога да бъда обвинен, че съм против развитието на града. Готов съм да поема тази тежест, защото съм на мнение, че Благоевград не трябва да се развива по този начин“, категоричен бе Радослав Тасков.

По време на пресконференцията стана ясно също, че утре около 15 граждани са входирали заявления за изказвания по време на заседанието на Общински съвет. В тази връзка председателят заяви, че очаква да има много емоции от трибуната в залата, но призова за запазване на добрия тон.

Преди началото на сесията се предвижда и граждански протест, който е „Против“ поемането на дълга.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене