Гласове на духове излизат от тайния тунел до гробището в Долен!

В село Долен има над 100 традицион­ни родопски къщи с каменни покриви, заради които селото е обявено за архитек­турен резерват. Ако преди това сте били в Ковачевица или Ле­щен, архитектурата ще ви напомни за там, но атмосфе­рата тук е различ­на. Селото остава встрани от пове­чето туристически маршрути, поради което и пази пове­че от автентичната си атмосфера. И пази интересни и мистериозни исто­рии от миналото…

ЗА СЕЛО ДОЛЕН

През 16-и век, бя­гайки от помохаме­данчване, тук се за­селили осем рода, като създали осем махали. В средата на миналия век се­лото е процъфтявало – има­ло над 2800 жители (днес са около 300), гледали са се 50 000 овце. Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълне­ни покрови (за­вивки). Селото дължи името си на това, че е разположе­но в дол – оттам Долен. Най-ниската му част е 950 м, а най-високата – 1200. Някога на пазара в Долен са идвали търговци с камили от Египет, запазени са и три римски моста.

ДОЛЕН­СКИТЕ КЪЩИ

Стро­ени са от тър­новски майстори. Долните етажи са пригодени за жи­вотни, каменните им зидове са дебе­ли между 60 и 80 см. На горните ета­жи, изградени от плет, живеели хо­рата. Вътре нямало стаи, всички живеели в едно голямо посещение.

СЕЛО ДОЛЕН ВЪВ ФИЛМИТЕ

Долен е снимачна площад­ка на няколко български филма. В най-ниската част на селото преградили река­та и това е мястото, на което хвърлят бъчвата във филма „Изпит“. Във „Вечни време­на“ използват Долен за де­кор на пазара, като възста­новяват всички дюкянчета, които някога са съществу­вали. Местните хора искали да запазят декора и след края на снимките, но по сце­нарий дюкянът трябвало да изгори. В селото са снимани и сцени от „24 часа дъжд“, „Мъжки времена“. В Долен се намира и къщата на Капи­тан Петко войвода от еднои­менния филм.

ТАЙНИЯТ ТУНЕЛ

Долен пази и една мисте­рия. Някога местните пър­венци се събирали край гробището, за да обсъждат важни дела. За да могат да избягат в случай на опас­ност, те прокопали подземен тунел оттам до църквата, два странични ръкава извежда­ли на около 500 м встрани. Копаели само нощем, а за да укрият следите си, прясната пръст изсипвали върху гробовете. За тунела много го­дини било забравено, докато при прокопава­нето на ка­нализация преди ня­колко годи­ни, не из­лязла част от него. Тунелът не е проучен и в него не може да се вли­за, но не­пременно разпитайте местните хора, за да чуете интересни истории. Някои твърдят, че от момента, в който бил открит тунелът, от него започнали да се разна­сят мистериозни призрачни звуци. Според жителите на Долен това са гласовете на заселилите се в тунела ду­хове на хора, които не могат да намерят по­кой…

ЦЪРКВАТА И КРАДЕНАТА КАМ­БАНА

Непременно вижте старата църква „Свети Никола“. Този близо 180-годи­шен храм има прекрасни сте­нописи и цветен дървен таван, каквито могат да се видят на малко места в България. Обър­нете внимание на изображе­нията на дявола и неговите помощници вдясно от входа. През годините камбаната на храма е два пъти крадена и два пъти намирана. За да я направят по-тежка, местни­те хора претопяват медни съдове, а руснаци даряват злато. Новата, по-тежка кам­бана, освен че е по-трудна за крадене, и пее по-слад­ко.

ВИСОКОТО ПЕЕНЕ ОТ СЕЛО ДОЛЕН

В селото се пазят много традиции. Няколко от жените в До­лен все още изпълняват български на­родни песни със специ­фични извив­ки – т.нар. ви­соко пеене. Пее се на два гласа, защото в миналото, на връщане от нивата, са се надпявали гру­пи от двата бряга на дерето. Ако искате да чуете долен­ските песни или да научи­те повече за историята на селото, попи­тайте в селото за Силвета Маневска.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Село Долен се намира на 140 км от Пловдив, на 204 от София, на 130 от Благоев­град.

В селото има няколко къщи за гости.

Ралица Василева

Вестник “ ТОП ПРЕСА „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене