СКАНДАЛЕН КАЗУС! Отвлеченото от парижка болница българче е внук на сем. Динчеви

Отвлеченото в парижка болница през април българче се оказа внук на разложани. Това се разбра, след като бабата Искра Динчева, която е служителка към Регионалното депо за отпадъци в Разлог, обяви банкова сметка за хонорар на адвоката, който смята да наеме, за да обжалва във френската столица съдебното разпореждане за настаняването на внучето й в приемно семейство.

Скъпи съграждани! Част от вас може би са запознати със случая в Париж – за отнетото от родителите си бебенце. Това е нашето внуче – на Искра и Пламен Динчеви! От 27 април е настанено в приемно семейство, като решението на френския съд е то да остане там до месец ноември.

За да се преборим със системата и по-скоро да е в прегръдките на тати и мама и ние да му се радваме, трябва да обжалваме решението на съда. Ще са необходими около 3000 евро за адвоката. Ще сме благодарни на всеки, който може да помогне! Бъдете здрави!“, написа Искра Динчева на профила си в социалната мрежа и предизвика с поста си вълна от съпричастност сред жителите на Разлог, част от които до вчера не бяха чували за драстичния случай.

Той е от 27 април, когато едномесечното българче Пламен беше отведено без знанието на неговата майка от държавната болница„Жан Вердие“ в предградие на френската столица Бонди. Информацията бе съобщена пред западните медии от Цвети Тронвил, която е председател на Федерацията на българските културни общности по света.

„Опитаха се да ни подведат, че бебето има здравословни проблеми. Извели са детето, а на нас дадоха един хвърчащ лист с написан ръкописно адрес на социален дом. И това беше една процедура за незаконно извеждане на едно дете, което още не е отнето”, обясни Цвети Тронвил. Ние изведохме майката Златка Стоянова от болницата, въпреки че искаха да я задържат още, допълни тя. Тя не беше  получила никакъв документ или обяснение за задържането й 30 дни в здравното заведение, за което няма нито медицинско, нито съдебно основание.

Самата Златка разказала пред Тронвил, че социални работници й обяснили как има право на свиждане с бебето й 2 пъти седмично, но само след предварителна заявка по телефона.  След изписването й от болницата Златка успяла да отиде в социалния дом, за да види своето бебе, но ден по-късно получила SMS, че Пламенвече не е там и е преместен в друго социално заведение.

На 30 април се проведе протест и пред френското посолство в София, организиран от местна опозиционна партия. Хората, които се включиха в протеста, поискаха Пламен да бъде върнат незабавно на неговата майка. На 9 май обаче съдът в Париж настани българчето в приемно семейство, без да зачете волята на майката, че иска сама да се грижи за него и има къде да го приюти – в дома на българско  семейство, където самата тя живее.

Според западни медии още докато била в болницата, Златка Стоянова потърсила помощ от българското посолство в Париж, но след като то първоначално не реагирало, тя се свързала с Тронвил.

В България партията, ангажирана с успешния край на прибирането на бебето в България, е активирала дипломатите ни в Париж, но те успели да пристигнат в болницата 2 часа след като момченцето било отведено. От партията твърдят, че френските власти се опитват да го дадат за осиновяване.

Бабата на момченцето Искра Динчева обясни за „Струма“ защо внучето й се води родено от самотна майка.

„Татко му, който е мой син, бе депортиран от Франция в България поради неизлежана присъда от 8 месеца заради шофиране в нетрезво състояние, докато майката беше бременна в 5-ия месец”, разказа бабата. „Отнето е, защото към онзи момент майката, която всъщност няма брак със сина ми, нямаше работа. Сега обаче живее в българско семейство, вече има работа, може да си плаща наема и трябва да докаже доходи, за да си върне момченцето. Синът ми ще излезе от общежитието в Самораново в края на юни. Адвокат във Франция трябва да обжалва съдебното решение по бързата процедура, за да може бебето да се върне на родителите му. Зададена е временна дата за връщане през ноември, но тя е само примерна дата. За да обжалва адвокатът, трябва обаче да му се плати хонорар, който само за едно явяване в съда е 2500 евро, затова събираме пари. Семейството ми не може да реагира веднага на такава сума и затова молим за съдействие и помощ!“.

Номерът на банкова сметка в лева, обявен от Искра Петрова Динчева в банка ЦКБ, е IBAN BG50CECB97904024729200.

Бабата обещава пълна прозрачност с движението на парите по сметката и да преведе на дарителска сметка остатъка за нуждите на друго детенце./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене