Пореден протест с искане за отварянето на ГКПП „Илинден-Ексохи“

„Илинден-Ексохи“ Протести, блокади и недоволство…

 

Пореден протест с настояване за отварянето на граничния пункт „Илинден-Ексохи“

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев и близките общини ще се съберат отново, за да заявят искането си. За това настоява и бизнесът от гръцките райони на Драма и Кавала.

Припомняме, протест имаше и миналата седмица. Тогава представителите на бизнеса заявиха, че търпението им е свършило и загубите им са непоносими. Протестиращите обвиниха българските институции в бездействие и липса на адекватна комуникация с гръцките власти. Часове след това МВнР поиска официално от Гърция пунктът да бъде отворен за товарните превози.

Вчера по време на посещението си в Атина премиерът Бойко Борисов също постави пред гръцкия си колега Кириакос Мицотакис въпроса за отпадане на забраните, които пречат на търговските и туристическите пътувания.

За днес представителите на бизнеса не предвиждат блокада на работещия граничен пункт „Кулата-Промахон“.  Те са на пътя Банско-Гоце Делчев, в района на село Господинци.

Последното удължаване на забраната за преминаване на всички видове превозни средства и на хора през граничния пункт „Илинден-Ексохи“ е до следващия понеделник – 31 август . Хората от пограничния район обаче се опасяват, че ограничението ще бъде удължено.

Загубите от затварянето на ГКПП „Илинден-Ексохи“ са големи

Ето какво споделиха протестиращите: „Ние се чувстваме като прокажени, подложени сме на дискриминация, която няма аналог. Гърците си влизат свободно в България, а ние задължително трябва да представяме PCR тестове. Ние не сме второ качество европейци!“ …  Иван Сабахлъков e един от участниците в днешния протест, изрази недоволството на хората, принудени месеци наред да търпят загуби заради затварянето на този граничен пункт. Някои от тях имат платена стока в Гърция, която не могат да придвижат.

„Всяка седмица ми се налага да пътувам за стока. Сега трябва да минавам през Кулата, което ми отнема цял ден, а през Илинден отивам за 1 час. Преди няколко дни ми докараха стока до самата гръцка граница, но не ми беше разрешено да си я взема. Защо трябва да бъде затворено за товарни коли?! Шофьорът отива, товари или разтоварва и се връща. Почти няма контакти“, споделя мнението си неврокопчанинът Иван Григоров.

За създалия се голям проблем говори и Кръстьо Веселинков, един от организаторите на протеста. Той припомня препоръката на ЕС да не се затварят вътрешните граници на Съюза, дори да се осигури зелен коридор във връзка с пандемията.

Веселинков обръща внимание и на факта, че има заявена подкрепа от страна и на гръцки фирми.

Недоволство изразяват и представители на автобусния транспорт. Удължаването на пътя оскъпява превоза и отливът на пътници е налице.

Сред протестиращите има както собственици на фирми, така и работници в тях. Стойчо Пелтеков например е млад човек, който е шофьор в една от фирмите. Той споделя, че намаляването на курсовете се отразява чувствително на заплатата му.

Днешният двучасов протест премина мирно и спокойно. Той имаше за цел да алармира за проблема. Остава надеждата, че гласът на потърпевшите от затварянето на КПП Илинден – Ексохи ще бъде чут.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене