ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ- ГРАД САНДАНСКИ ПО ПРОЕКТ В ШВЕЦИЯ

От 03.05.2022 до 07.05.2022г в град Вернаму, Швеция, се състоя петата краткосрочна обмяна на ученици, провеждаща се по програма Еразъм + Партньорства за училищен обмен, проект №2019-1-BG01-КА229-062289 „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “
В срещата, провеждаща се под мотото „ОБУЧЕНИЕ В ГРУПИ“, взеха участие
четирима ученици, двама преподаватели и директора на ЗПГ»Климент Тимирязев«, заедно с преподавателите и учениците от още пет училища от Швеция, Румъния, Португалия, Испания, и Гърция.
В първия работен ден по проекта бяхме посрещнати от представители на шведското училище с песени, изпълнени от ученици от училището домакин и приветствени слова от директорите на училището. След това домакините ни запознаха с училищната организация, форми на обучение и дейности на тяхното учреждение.

Учениците и учителите бяхме разделени в смесени групи, в които участваха представители от всички страни по проекта, и в които щяха да се провеждат основните дейности по мобилността.
Последва работен семинар, по време на който учениците от отделните училища представиха свои снимки и изградиха разкази върху тях.
След обяда участниците в мобилността се срещнахме с кмета на Варнаму, който ни запозна с формата на управление на общините в Швеция , с дейностите и приоритетите на местната власт, като основният акцент на представянето беше върху усилията, полагани от местните власти, за създаване на благоприятни условия за живеене, образование, кариерно развитие, културни развлечения, които да привличат младите хора да се заселват там.
След срещата в градския съвет, чуждестранните гости и представители на училището домакин, взехме участие в редица тийм билдинг дейности и игри, които се проведоха на брега на красиво езеро, намиращо се в околностите на Вернаму.

Вторият работен ден беше изцяло посветен на втория по големина град в Швеция, красивия и живописен Гьотеборг. Първият обект, който посетихме, веднага след пристигането ни в града, беше Universeum -най-големият научен център в скандинавските страни и мощна арена за обществено образование в областта на науката, технологиите и устойчивото развитие. Тук са събрани под един покрив в сърцето на Гьотеборг животни, природа, лаборатория по химия, технологична работилница, космос , и забавни експерименти ,където децата и възрастните получават знания и стимул да съхранят природното богатство.
Участвахме в лекция за значението на амазонската джунгла и ролята на всеки от нас за нейното опазване.

През останалата част от времето, по време на обиколка на града с лодка, се запознахме с историята и забележителностите на града.
Третият ден беше запълнен изцяло с дейности по проекта. Сутринта бяха проведени работни семинари, на които бяха представени презентации върху работата по групи в училищата, проведоха се дискусии по темата, обсъдени бяха предимствата, недостатъците и организационните проблеми на работа по групи. След това, разделени по групи, участниците взеха участие в уроци по музика, танци и изобразително изкуство. Следобедът отново беше посветен на тийм билдинг дейности и игри. Красивата шведска природа, на брега на ослепително синьото езеро, допринесе за създаването на една чудесна атмосфера, където забавлявайки се, участниците усвоиха много полезни знания и умения за работа в екип.

През четвъртия ден бяхме на представление на училището домакин, което се проведе в градския културен център. След това бяхме запознати с историята, организацията и основните дейности на културния център, който първоначално е бил построен като завод за гума, а в момета там се помещават градската библиотека, в която се организират разнообразни образователни мероприятия, театър, кино, университет и мн. др.
След обяда посетихме музея по изкуства.
Последва организирана прощална вечеря, изпълнена с много забавления, песни и игри.
Учениците от училището домакин изпълниха свои песни и сценка, представяща популярен религиозен ритуал в Швеция, посветен на света Лусия.
Това бяха няколко чудесни дни, които ще оставят трайни спомени във всеки един от участниците.

Ето какво споделиха Венета Кацарова и Любомира Костарева за впечатленията от своето участие в мобилността:
Венета Кацарова: „Бях много приятно изненадан от това колко добре беше организирано всичко там. И е много по-различно от нашата страна. Местните хора там са много дружелюбни, гостоприемни и приветливи. Бях изумена, когато за първи път усетих колко много грижи полагат за нас домакините и как всички там се опитваха да направят всичко възможно, за да ни накарат да се чувстваме като у дома си.
Радвам се, че срещнах толкова много невероятни хора, защото това са спомени, които определено никога няма да забравя“
Любомира Костарева: „Останах с много добро впечатление от мобилността в Швеция. Създадох много нови приятели, имахме много хубави емоции заедно, работих в сферата на тиймбилдинг за първи път и беше страхотно. Храната там беше уникална, учениците бяха много дружелюбни и гостоприемни. Радвам се, че успях и участвах в този невероятен проект“

Емил Терзийски -директор, Росица Хаджипопова- координатор на проекта, Димитър Ангов-учител по ИТ
и учениците : Венета Кацарова, Кристияна Янудова ,Любомира Костарева, Антонио Стаменов

Този проект е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския Съюз. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене