Кой съсипа ПИРЕЛ – Гоце Делчев?

Разследване Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Кой съсипа „Пирел“ – Гоце Делчев? На този въпрос някои хора ще отговорят, че това е новата „система“, „демокрацията“ или иконо­мическите обстоятелствата и може би са прави. Ние от вестник „Градът“ обаче смя­таме, че тази правота не е достатъчна, защото заводът, преди да „загине“, имаше доста ресурси и активи, кой­то някой доста сериозно упо­треби за своя лична изгода. Да, определено това е работа на инсти­туциите, но през годините се убе­дихме, че спря­мо „Пи­рел“ или бившия завод „Михаил Антонов“ – Гоце Делчев, те не съ­ществу­ват, на­против. Всичко е потъ­нало в забвение и в прах. Жаждата за спра­ведливост обаче е остана­ла в съзнанието на някои хора, които ни предоставиха достатъчно документация по темата с цел търсене на възмездие. Възмездие за престъпления, които до ден днешен не са наказани. И понеже юридическата сила на въпросните документи отдавна е съсипана от дав­ността, оставяме на вас, жи­телите на град Гоце Делчев, да отсъдите, след като се убедите кой е разграбил дър­жавното предприятие и как… Къде са виновните и как жи­веят децата им днес? Време е за дълго чаканите отговори на въпроса: Кой и как съсипа един завод в град Гоце Делчев?асдасдасд

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАН­СИТЕ

ТУ „ДЪРЖАВЕН ФИНАНСОВ КОНТРОЛ“ – БЛАГОЕВГРАД

РЕВИЗИОНЕН АКТ

Въз основа на запо­веди NN 254/30.09.1993 год., 111/13.05.1994 год. и 143/20.06.1994 год. на На­чалника на ТУ „Държавен финансов контрол“ гр. Бла­гоевград, главните финансо­ви ревизори Крум Атанасов Назлиев и Надежда Борисо­ва Гаргова от направление „Промишленост“ при също­то управление, извършихме редовна финансова ревизия на „ПИРЕЛ“ – ЕООД гр. Гоце Делчев, област Софийска за периода 01.12.1989 год. до 31,12.1993 год.

Ревизията обхвана дей­ността на пет материално от­говорни лица от ревизирания обект.

Ревизията се извърши за 160 работни дни, като за­почна на 04.10 1993 година и с прекъсвания завърши на 13.07.1994 година.

ПРИ РЕВИЗИЯТА БЕШЕ УСТА­НОВЕНО:

  1. Финансовата ревизия констатира, че на 14.10.1992 година „Пирел“ – ЕООД гр. Гоце Делчев е издало ф-ра № 225 за про­дажба на ра­диостанции РН 12Б – 2 000 бр. на стойност 10 000 000 лева на СД „Ива­нов-Ина-90“ гр. Кюстендил, по­дписана лично от Управителя Янко Атанасов Караиванов.

На база на фактурата е заделена про­дукция в скла­да за готова продукция, направена е демонстрация за изправност­та на ради­останциите от длъжностното лице Кръстю Кирилов Панчев в присъст­вието на банков представи­тел, след което е подписан и протокол за отговорно па­зене от Елисавета Николова Коклева.

От допълнителния анализ, извършен от Финансовата ревизия, се установи, че има сключен договор за покуп­ко-продажба от 07.09.1992 г. между „Пирел“-Е00Д гр. Гоце Делчев и СД „Иванов и сие Ина-90“ гр. Кюстендил, в послед­ствие съща­та фирма в молбата за отпускане на кредит пред Първа частна бан­ка АД – клон гр. Габрово и в договора за учредява­не на залог е цитирала, че обезпечение на кредита са 2 000 бр. радиостан­ции за 10 000 000 лева в гр. Гоце Делчев.

През 1993 година за­делената продукция е разпределе­на по радио­честоти, но е запазена в склада за готова про­дукция, същевременно са произвеждани и продавани радиостанции със сходни па­раметри и честоти, съгласно договорите заявки на клиен­ти, видно от обясненията на длъжностните лица.

Към момента на ревизия­та радиостанциите по ф-ра 225/14.10.1992 год. са налич­ни в склада за готова продук­ция.

Финансовата ревизия кон­статира, че на мястото на ф-ра 225/14.10.1992 година, описана първоначално в изходящия дневник, съхра­няваш се в счетоводството, в последствие е зачертната, и е издадена друга фактура под същия №225, но с ко­ригирана дата – 30.11.1992 година, на стойност 55 лева, на друг клиент и за друга по естество продукция.

Въз основа на събраните доказателства и обяснения, финансовата ревизия счита, че дефакто „Пирел“ – ЕООД е гарант на СД „Иванов и сие – Ина-90“ гр. Кюстендил за кредит от Първа частна бан­ка, гр. Габрово.

Видно от обясненията на г-ца Елисавета Николова Коклева – гл. експерт в Тър­говско звено гр. София е, че преговорите по сделката са водени предимно лично от Управителя на „Пирел“ – ЕООД – Янко Атанасов Ка­раиванов.

На поста­вените му въпроси от финансовата ревизия, във връзка с изя­сняването на този въпрос, съшият отка­за да даде от­говор.

На 25.05. 1994 г. в „Пи­рел“ – ЕООД гр. Гоце Дел­чев е получе­но запорно съобщение от съдия из­пълнител Гроздано­ва, гр. Кюс­тендил, за възбрана за продаж­ба на 2 000 бр. ради­останции модел РН 12Б /като същите ос­танат на отговорно пазене в завода про­изводител/ поради това, че СД „Иванов и сие – Ина-90“ не е извършила нито една погасителна вноска по отпуснатия й кредит в размер на 9 000 000 лева.

На 30.06.1994 година е получено съобщение, отново от съдия-из­пълнител, гр. Кюстен­дил, че се вдига запора върху 2 000 бр. УКВ ра­диостанции модел РН 12Б.

Горецитираното е в нарушение на чл. 18 от сключения договор за възлагане на управле­нието на еднолично търговско дружество с ограничена отговор­ност на Янко Атанасов Караиванов и наруше­ние на чл. 9.2. от до­пълнителното споразу­мение към договора за възлагане на управле­ние на „Пирел“ – ЕООД, съгласно ПМС N 98 и ПМС N 265 от 1992 го­дина.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕ­НИЕ В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ГРАДЪТ“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене