„Айрън брадърс“ от Банско си коват и строителен „Оскар“

Ковачите от банската фирма „Айрън брадърс“ са номинирани за награда от 8-ото изда­ние на прес­тижния кон­курс LUXURY Property AWARDS 2018, съобщиха организато­рите от „ВИП Комюникей­шън“. Те вече традицион­но отличават строителство­то от високия клас, което до­казва, че е на европейско и световно ниво.

Тази година уникалните стари занаяти са на фокус в състезанието, изхода от което ще реша­ва международно жури с председател Клифърд Джон Портлок – един от водещи­те индустриалци в Англия. В комисията ще участват строителни специалисти от Италия, Русия, Дубай и Абу Даби, главни редактори и журналисти. Над 40 печатни и електронни медии отра­зяват събитието, което жур­налистите определиха като българските строителни Оскари.

„Художественото коване е сред отличителните белези в интериора и екстериора на луксозните сгради не само в България, но и по света, об­работката на метал е един от най-старите занаяти в ис­торията на човечеството, а изделията от ковано желязо са доказали своята функ­ционалност и непреходност в модата“, обосновават се от „ВИП Комюникейшън“.

За фирмата от Банско те съобщават, че е с над 15-го­дишен опит и изработва на ръка уникални и неповтори­ми изделия като полилеи, фенери, парапети, врати и други продукти за интери­ора и екстериора, които из­глеждат модерно и в също­то време създават чувство на уют. „Произведенията на „Айрън брадърс“ са без ана­лог в България и със своята красота и функционалност внасят допълнителен стил и класа в дома, офиса, хотела, заведението или градината“, е катего­ричното им мнение.

Още пре­ди братя Сарафови да стигнат върха, ние изкова­хме едно интервю с по-големия от тях – Ра­дослав, в което той за първи път пуб­лично спо­дели, че когато дър­жи чука, се усеща все едно върти четка, както и как е налял основите на този нов за Банско занаят в малката семейна ковачни­ца в покрайнините на града. Също и за какво мечтае чо­век, който се пече на 1300 градуса, за да прави изку­ство.

Преди да направи фир­мата тук с брат си Георги, Радо е работел на кораб на Френската Ривиера, а после отказал на един от четири­мата най-добри майстори в обработката на желязо в света – холандеца Хуб Сен­сен, да отиде при него. Тога­ва чужденецът сам дошъл в Банско и лично му предал тънкостите в занаята.

Наградите в конкурса LUXURY Property AWARDS 2018, който почти гаранти­рано ще изстреля и тези бан­скалии под прожекторите, ще се раздават на 10 октом­ври в балната зала на хотел Premier Best Western – Со­фия. Категориите са разноо­бразни: за цялостен принос в луксозното строителство и архитектура, за жилищно, обществено строителство и луксозен морски, планински и градски комплекс, за иде­ен проект, пространствен дизайн за интериор и ексте­риор, мебелен дизайн, рено­вирана сграда, локация на годината и други. Има и две нови направления в номина­циите – награди за брокери и агенции на недвижими имоти, както персонални призове за архитекти, стро­ители и инвеститори. Малки и големи общини пък ще бъ­дат отличени за техните бла­гоустройствени проекти.

Събитието ще популяризи­ра и инициативата на „ВИП Комюникейшън“ за подпо­магане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да рабо­тят в България. Партньори са Камарата на архитекти­те в България, Българската предприемаческа камара, Националната строителна федерация и Международ­ната академия на архитекту­рата.

Калин Калинов

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене