Абитуриентка от Дупница в болница, надишала се с райски газ

Приеха в болница абитуриентка от Дупница. Младата дама се надишала с райски газ и дори го гарнирала с алкохол. След коктейла се наложило хоспитализирането й в частната болница в града.

Балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения в цялата страна “Веселите балони” струват между 5 и 10 лева.

Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите. Те съдържат диазотен оксид, известен като “райски газ”. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името “райски газ”.

Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина.

Според редица клинични изследвания райският газ води до отцепването на кобалта от B12 и така го деактивира. Ето защо приемът на райски газ е опасен за хора с ниски серумни нива на витамина, които могат да развият различни хематологични и неврологични симптоми. Не по-малко опасни и сериозни са странични ефекти като мегалобластна анемия, хиперпигментация на кожата, силна умора и затруднено дишане, забавен пулс.

„Райският газ може да увреди костния мозък, където се образуват кръвните клетки. Освен мегалобластната анемия, при която са увредени червените кръвни клетки, се наблюдава и намаляване на количеството бели кръвни клетки (левкоцити). Именно те са свързани с имунната система и ни помагат да се справим успешно с вируси и патогенни бактерии”, алармират специалисти като подчертават, че освен към пристрастяване, райският газ в реакцията с други вещества като канабис, алкохол могат да провокират още по-тежки странични ефекти.

Най-опасни са халюцинациите, маниакалното поведение, самоагресията чрез опити за самоубийство.

Вдишването на райски газ може да доведе до фатален край, тъй като вследствие на халюцинациите и нарушената координация човек може да падне по стълби, да го блъсне кола, да се задуши заради липса на кислород.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене