Имате ли тези симптоми, може да сте пипнали новата маймунска шарка

Специалистите допускат възможността разпространение на болестта да става по полов път

Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди бума от маймунска шарка в Европа. Една от най-засегнатите страни е Великобритания.

Само вчера потвърдените случаи на Острова се увеличиха с 11 и вече са общо 20. Вирусът е засечен в 7 други държави, извън Централна и Западна Африка, където обичайно се среща заразата.

При първия случай, появил се преди около 2 седмици, британските здравни власти успяха лесно да проследят източника на заразата. Пациентът очевидно се беше заразил при пътуване в Нигерия.

Проследяването на следващите случаи обаче се оказва много по- трудно. Засегнатите пациенти не са пътували преди това до Африка и не са били в контакт с други регистрирани болни. Това навежда специалистите на предположението за разпространение по полов път.

„Маймунската шарка е вирусна инфекция, а източникът са малки бозайници, обикновено гризачи в горите на Западна Африка и Централна Африка. Хората се заразяват, ако по някакъв начин влязат в контакт с тези животни. След това инфекцията  може да се разпространи от човек на човек.

Това, което обикновено виждаме, е, че може един или двама души да се заразят и след това вирусът умира, защото не е много заразен сред човешката популация“, коментира проф. Джими Уитуърт, професор по международно обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Заболяването обикновено започва с треска и главоболи, хората чувстват силна умора. След това избива обрив – големи мехури. Именно този обрив е заразен. Разпространява се чрез близък контакт или докосване на кожата,  или чрез контакт със спално бельо и различни предмети. При много близък контакт може да се разпространи и при кашляне.

„Доста тревожен от гледна точка на общественото здравеопазване е и е нещо, което трябва наистина бързо да овладеем. Но няма нужда от паника. Маймунската шарка няма да причини епидемия, каквато причини коронавирусът“, смята проф. Уитуърт.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене